150 kussens voor Welcome to the Village

Muziekfestival Welcome to the Village in Leeuwarden is eén van de kroonjuwelen in het programma-aanbod van Culturele Hoofdstad 2018. Vandaar dat festivaldirecteur Sjoerd Bootsma regelmatig wordt uitgenodigd om in de media over de succesformule van dit evenement te vertellen. Een festival dat zijn grondslag vindt in de muziek, maar daarnaast geïnspireerd wordt door begrippen als duurzaamheid en mienskip. Een uniek initiatief wat dat laatste betreft, is het kussentjesproject van bewoonsters van Teatskehûs in Blauwhuis. De bejaarde dames breidden en haakten meer dan 150 kussentjes om de bezoekers van het festival een geriefelijke zitplaats te bezorgen.
door Eduard Rekker en Henk te Biesebeek
In de grote zaal van zorgcentrum Teatskehûs in Blauwhuis is het die middag een drukte van belang. Naast de gebruikelijke activiteiten zitten aan een grote ronde tafel dertien bewoonsters tussen de 60 en 90 jaar geconcentreerd te breien en te haken. Al vanaf maart zijn zij alle dagen druk in de weer met de productie van kleurrijke kussentjes voor zitelementen op het muziekfestival Welcome to the Village. Honderdvijftig hebben ze al bij elkaar gebreid, de tien die nu nog op tafel liggen behoren bij de laatste lichting die deze week nog naar Leeuwarden moet. Dan zit de klus erop. Een dankbare klus.
Het initiatief tot dit project werd eigenlijk bij toeval geboren. Teamleider Josina van der Schaaf van Teatskehûs raakte in gesprek met de organisatie van het festival. Die zocht naarstig naar een alternatief voor de harde houten banken en andere zitelementen die tot dan op het festival stonden opgesteld. Toen het woord kussentjes viel dacht Josina gelijk aan de handwerkgroep in haar tehuis, onderdeel van zorginstelling Patyna. Het initiatief werd door de bewoonsters enthousiast ontvangen.
Opvoeding
Botje van der Spoel is de 90 gepasseerd en breit al haar hele leven. Als jong meisje hoorde het immers gewoon bij je opvoeding destijds. “Anders kwam je niet aan de man”, wordt gekscherend opgemerkt. Akke Overwijk is veel jonger en misschien juist daardoor wel één van de gangmakers van het groepje. Groepje? In totaal hebben bijna 30 vrouwen aan het project meegewerkt. Ieder heeft daarbij zeker vijf kussentjes voor rekening genomen. De één nog kleurrijker dan de andere. En allemaal naar eigen ontwerp. Aan vaste patroonmodellen doen de dames niet. “Bist mâl. We dogge gewoan wat we moai fine”, zegt Elske Hobma. “En hokker jern foar ús op tafel leit”.  Elske Hobma heeft in elk geval met veel plezier aan het brei-project meegedaan. Zoals zij en de overige dames jaren sokken en truien gebreid hebben voor kinderen en kleinkinderen. “Dit breiwurkje soe likegoed in sok wurde kinne”, zegt Tine Wolters, die met haar ogen dicht de ingewikkeldste breiwerkjes  tussen haar naalden laat ontstaan. Foutloos.  Ze is wel trots op het resultaat en is blij met de uitnodiging om dit weekend zelf een bezoek aan het festival te brengen. Om zelf te kunnen zien hoe haar kussentjes erbij liggen. En hoe de reacties zijn van de bezoekers. “As dy it moai fine, dan fyn ik dat ek”.
Mainstage
Volgens teamleider Josina van der Schaaf is de samenwerking met Welcome to the Village zo goed bevallen dat het experiment volgend jaar een vervolg krijgt. Maar er zijn ook plannen om bijvoorbeeld planten te adopteren, die op het festivalterrein beschadigd zijn geraakt. “Die willen we dan door extra verzorging weer ‘beter’ maken om later  op de oorspronkelijke locatie terug te kunnen zetten”.
O ja, dat is ook zo. Welcome to the Village is toch eigenlijk een muziekfestival? Ook wat dat betreft staan de dames hun mannetje. En min of meer spontaan wordt gezamenlijk een brei-lied ingezet. ‘Inhaken, omslaan, doorhalen, af laten gaan. Breien doe ik het liefst, tralalla”.  Tot volgend jaar dus dames, maar dan op ‘mainstage’!