Claudy en de klei van Húns

11 jul 2016 - 22:59

Ze wil het imago van ‘viltkunstenares’ kwijt. Liever wordt ze omschreven als ‘farmer, alchemist and artist’ - vrij vertaald: boer, verfmenger en kunstenaar. Begin volgend jaar krijgt Studio Claudy Jongstra in Spannum na 20 jaar een nieuwe naam. Dat terwijl Claudy's eigen naam inmiddels internationaal bekend is. Popster Adèle heeft haar kunst aan de muur hangen. En Claudy Jongstra mocht dit jaar een wandvullend kunstwerk maken voor het nieuwe MoMA (Museum of Modern Art) in San Francisco. Maar ze blijft met beide benen in de Friese klei.

Tekst en video: Karen Bies

Farmer, alchemist and artist. De kleurpigmenten waarmee Jongstra de wol verft voor haar kunst, zijn voor een deel afkomstig van bloemen en planten die verbouwd worden op een stuk land in Húns. Het project ‘Farm of the World’ van Studio Claudy Jongstra voor Culturele Hoofdstad LWD2018. Natuurlijke landbouw, het bewaken van de biodiversiteit. Het bijzondere van dit project is dat de grond en de planten verzorgd worden door jongeren, onder leiding van Claudia Busson en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht.

In september 2016 gaat het jongerenproject in Húns van Farm of the World officieel van start.

In mei 2016 deed Claudy Jongstra mee aan de jaarlijkse Chelsea Flower Show in Londen, een van de grootste tuinenshows van de wereld. Een impressie van haar werktuin, gefilmd door ecologisch hovenier Hans Engelbrecht:

Miljoenen TV-kijkers over de hele wereld konden de tuinshow een week lang volgen op de BBC. Duizenden mensen kwamen kijken in Londen. Ook Queen Elizabeth en premier Mark Rutte waren te gast. Claudy Jongstra won een Silver Gilt-Medal voor Honeysuckle Blue, haar ecologische tuin met verfgewassen uit Nederland. Haar tuin was voor veel mensen een grote verrassing, vertelt Claudy. Inmiddels is ze alweer bezig met het bedenken van een nieuwe tuin voor Chelsea 2017.

De grote vilten muurkunstwerken van Studio Claudy Jongstra hangen wereldwijd in musea, bij bedrijven, bij popsterren thuis. Werk dat begint in de klei van Húns, met de verfgewassen die de wol van Drentse heideschapen diepe kleuren geven. Werk dat verder groeit in het atelier in Spannum. Een groep creatieve mensen is daar samen bezig met het vormgeven van Claudy's kunst. Het is druk in de werkplaats in Spannum. De meest recente opdrachten zijn van het rechtbankgebouw van Amsterdam, het Fries Museum en het Wetterskip Fryslân. Bijzonder is het project voor het Nederlands kankerinstituut Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam.

De laatste tentoonstelling van Claudy Jongstra, 'Ancient Light' is tot 8 januari te zien in het Fries Museum.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)