Soldate Liset Zwaan uit het leger van Grutte Pier

02 aug 2016 - 10:58

Liset Zwaan uit Workum is in haar vrije tijd soldate in het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop van Grutte Pier. Een vriendin haalde haar over. Een gouden zet.

Door Kirsten van Santen en Niels Gerstel

De spanning loopt op, het leger traint door. Het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop heeft er acht bootcampsessies op zitten. Ze stormden over surivalbanen en rugbyvelden. Nu begint het repeteren, op een akker bij Kimswerd.

De soldaten van het theaterleger van Grutte Pier moeten tijdens de voorstelling, die begin september in première gaat, 27 ‘oefeningen’ uitvoeren: klimmen, sjouwen, graven, tijgeren. Op die manier wil regisseur Dirk Bruinsma de chaos in het hoofd van Grutte Pier verbeelden.

De redactie van Finster op Fryslân vroeg zich af wat deze amateursoldaten drijft? Waarom dat verlangen naar krachtinspanning? En: wat betekent Grutte Pier voor hen?

Liset Zwaan uit Workum geniet met volle teugen van het theaterleger. De Friese legende betekent veel voor haar. Het is iets waarmee ze opgroeide, diep verbonden met haar identiteit. En dat rauzen door touwen en modder is heerlijk.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)