Soldate Anna Rypma uit het leger van Grutte Pier

26 jul 2016 - 16:44

Boerin Anna Rypma uit Kimswerd is in haar vrije tijd soldate in het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop van Grutte Pier. Iemand moet de minst sterke zijn, lacht ze. Maar lol heeft ze wel.

Door Kirsten van Santen en Niels Gerstel

De spanning loopt op, het leger traint door. Het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop heeft er acht bootcampsessies op zitten. Ze stormden over surivalbanen en rugbyvelden. Nu begint het repeteren, op een akker bij Kimswerd.

De soldaten van het theaterleger van Grutte Pier moeten tijdens de voorstelling, die begin september in première gaat, 27 ‘oefeningen’ uitvoeren: klimmen, sjouwen, graven, tijgeren. Op die manier wil regisseur Dirk Bruinsma de chaos in het hoofd van Grutte Pier verbeelden.

De redactie van Finster op Fryslân vroeg zich af wat deze amateursoldaten drijft? Waarom dat verlangen naar krachtinspanning? En: wat betekent Grutte Pier voor hen?

Boerin Anna Rypma uit Kimswerd sport graag en groeide op met de legende van Grutte Pier, die zich vlakbij haar boerderij ontvouwde. Ze deed al mee aan het eerste deel van het drieluik, samen met haar kinderen, en ook dit jaar is ze van de partij. Het gaat niet allemaal van een leien dakje, maar dat geeft niks.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)