Soldaat Arnold van der Tang uit het leger van Grutte Pier

19 jul 2016 - 14:29

Kleutermeester Arnold van der Tang is in zijn vrije tijd soldaat in het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop van Grutte Pier. Militaristisch ingesteld is hij beslist niet, maar samen ergens voor gaan; dat heeft wel wat, vindt hij.

Door Kirsten van Santen en Niels Gerstel

De spanning loopt op, het leger traint door. Het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop heeft er acht bootcampsessies op zitten. Ze stormden over surivalbanen en rugbyvelden. Nu begint het repeteren, op een akker bij Kimswerd.

De soldaten van het theaterleger van Grutte Pier moeten tijdens de voorstelling, die begin september in première gaat, 27 ‘oefeningen’ uitvoeren: klimmen, sjouwen, graven, tijgeren. Op die manier wil regisseur Dirk Bruinsma de chaos in het hoofd van Grutte Pier verbeelden.

De redactie van Finster op Fryslân vroeg zich af wat deze amateursoldaten drijft? Waarom dat verlangen naar krachtinspanning? En: wat betekent Grutte Pier voor hen?

Kleuterleider Arnold van der Tang, die nog maar net in Friesland is komen wonen, integreert met gezwinde spoed in de Friese cultuur.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)