Soldaten, boerinnen, baby’s & bodybags

04 jul 2016 - 07:52

De voorstelling over het leven van Grutte Pier krijgt steeds meer gestalte. Maar het blijft een zoektocht naar betekenis en vorm. Dit weekeinde ontmoetten professionele acteurs en amateurs elkaar tijdens een eerste lezing van het script.

Kirsten van Santen: interview en tekst    Niels Gerstel: video en montage

KIMSWERD Hilbert Dijkstra moet haast wel een natural Grutte Pier zijn. De acteur, opvolger van de afgehaakte Dimme Treurniet, leunt ontspannen over de lunchtafel, buldert grappen de ruimte in, zijn ogen verstopt achter de spiegelende glazen van zijn zonnebril. Smalgeschouderd maar naar eigen zeggen bijzonder gespierd. Of hij fit genoeg is voor de rol? Tuurlijk. Of het verhaal hem vertrouwd is. Tuurlijk. Zie hier: de nieuwe Pier Gerlofs Donia.

Dit weekeinde kwamen veel losse eindjes bij elkaar. Regisseur Dirk Bruinsma van PeerGroup liet het Boerinnekoor waarmee hij al een jaar aan het repeteren is (samen met de groep Heksenhamer) kennismaken met de soldaten van het theaterleger De Arumer Zwarte Hoop. Een eerste scène werd gerepeteerd en daarbij vloeiden direct al tranen – een laken werd een baby, een wiegenliedje een onheilstijding.

Zaterdag was de eerste lezing van het script: acteurs Nynke Heeg, Tamara Schoppert en Hilbert ‘Grutte Pier’ Dijkstra waren daarbij aanwezig. Bruinsma hoopt al repeterend met hen de vorm en betekenis van zijn productie te vervolmaken. Want, zo sprak hij de spelers na een lunch met echte griene tsiis toe, het gaat hem niet zozeer om er een historisch spektakel van te maken; liever legt hij verbindingen met het heden. Hij wil de mythische vertelling over die sterke, getergde boer uit Kimswerd gebruiken als een spiegel voor de tegenwoordige toestand in de wereld.

Wat drijft een man tot geweld? Waarom denken wij in termen van wij-zij? Het decor zal bodybags bevatten en extremistisch aandoende vlaggen. Een boerin ging een lichtje op: ,,Einst is it yn hiel aktueel stik!’’ Bruinsma knikte. Yep.

De première van Grutte Pier, het tweede deel van een drieluik, is op 4 september.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)