11 fountains: Astronoom Oort inspireert kunstenaar

20 jan 2017 - 09:30

De Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel presenteerde op donderdag 19 januari 2017 zijn ontwerp voor de Franeker Elfstedenfontein. 

Het doel is dat het kunstwerk naast de Martinikerk in Franeker komt te staan. Het fontein-ontwerp is geïnspireerd op het werk van de sterrenkundige Jan Hendrik Oort. Hij werd in 1900 in Franeker geboren.

Oort was een belangrijke pionier en stimulator van de radio-astronomie. De Oortwolk is naar hem vernoemd. Oort vond in 1927 het bewijs voor de theorie dat de Melkweg roteert.

De kunstenaar noemt zijn ontwerp: de Oortwolk fontein. De gemeente Franekeradeel wil de fontein vlak naast de ingang van de Martinikerk plaatsen.

Othoniel omschrijft zijn kunstwerk:

  • De Oortwolk fontein in Franeker is volledig geïnspireerd door de ziel van de stad en haar inwoners. Toen ik voor het eerst deze regio ontdekte, werd ik diep geraakt door de zuiverheid van het Friese landschap, de uitgestrekte luchten en de prachtig bewaard gebleven stad.
  • De stilistische coherentie van de stad en zijn unieke middeleeuwse stijl en menselijke maat nodigen bezoekers uit tot een wandeling langs de universiteit, het Sjukelân en de markt bij de kerk. Franeker, een stad van de wetenschap die vele vooraanstaande mensen heeft verwelkomd, is tevens de geboorteplaats van een van de belangrijkste astronomen van de twintigste eeuw.
  • Mijn ontwerp voor deze fontein is een hommage aan de ‘wolk’ die beschreven werd door Jan Hendrik Oort en die zijn naam draagt.
  • Ik wilde de fontein een schaal geven die doet denken aan de prachtige fonteinen uit de middeleeuwen; fonteinen van jeugd en onsterfelijkheid die ooit de centrale pleinen van steden en dorpen sierden.
  • De fontein is ontworpen als een reeks watervallen die stromen vanuit een ruim bassin met een hamerslagbodem, langs een grote, verticale ketting van parels – zwart als de kleur van de nacht. Twee grote kralen onderscheiden zich: een in zilver, als de kleur van de maan, en de ander verguld; de kleur van de zon.
  • De Oortwolk wordt gevormd uit een gaaswerk van gouden buisjes waar water doorheen stroomt. Het gaaswerk, dat de zon omringt, produceert een nevel van zeer fijne druppeltjes die in het bassin vallen.
  • Dit zeer delicate kunstwerk vindt zijn plaats in het hart van een kleine tuin die speciaal wordt gecreëerd aan de voet van de Martinikerk.
  • Omringd door banken wordt het een ontmoetingsplaats waar de tijd niet bestaat, te midden van unieke bloemen die doen denken aan de millefleurs-motieven van middeleeuwse wandtapijten.

Eerdere publicatie over de Franeker Elfstedenfontein:

Beleidsambtenaar Martinus Visser is verantwoordelijk voor de Franeker Fontein:

Het polygoon-journaal maakte in 1961 een documentaire rond astronoom Oort.

 In 2015 maakte Omrop Fryslân een Fryslân Dok over Jan Hendrik Oort.

De Franse kunstenaar Jean-Michel Othoniel werkt aan een fontein, geïnspireerd op het historische Franeker. De kunstenaar is beroemd om zijn fontein in de tuin van het kasteel van Versailles. Hij werkt veel met Venetiaans glas. Dat combineert prachtig met de historische tuinen van Versailles. Een werk ter ere van Louis XIV.

https://vimeo.com/127475784

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)