Kijk naar mij: kinderen verfilmen hun leven

30 jun 2016 - 09:51

Wie ben je? Hoe gaat het thuis? Waar worstel je mee? Wat doe je het liefst? Leeuwarder basisschoolleerlingen verfilmen deze zomer hun leven binnen het 2018-project Look@me.

Door Kirsten van Santen

Isa, leerling van basisschool Eestroom in de Leeuwarder wijk Bilgaard, weet wel waar hij een film over zou willen maken: over zijn drukke Somalische familie. Een huis vol (pleeg)kinderen, met moeder en een pasgeboren baby – het valt niet mee. Dan krijg je als jongen van elf jaar soms niet de aandacht die je verdient, al zeg je het zelf.

Dus. Als Isa wordt geselecteerd voor het LWD2018-project Look@me dan maakt hij een documentaire over zijn chaotische huishouden, boordevol ruzies, liefde, ondeugendheden en vrolijkheid.

De welbespraakte Isa was deze week met zijn klasgenoten aanwezig in filmhuis Slieker bij de aftrap van het filmproject Look@me. Over de rode loper betrad de jeugd het filmhuis. In poppodium Neushoorn werd even later een begin gemaakt met het schetsen van een storyboard.

Enkele jongeren krijgen deze zomer de kans om, geassisteerd door een professionele filmcrew, hun leven te verfilmen. Niet alleen leerlingen van de Eestroom gaan dat doen, ook die van obs Oud Oost. Tegelijk met de Leeuwarder jongeren maken ook kinderen uit het Deense Aarhus (Culturele Hoofdstad in 2017) en Valletta op Malta (in 2018 samen met Leeuwarden Culturele Hoofdstad) films.

De Leeuwarder documentaires zijn deze herfst al op het Noordelijk Film Festival te zien. De internationale films in 2018. In dat feestjaar worden de Friese producties ook in het buitenland vertoond.

Een typisch 2018-project, stelt Sjoerd Bootsma van de organisatie. Want behalve een theatraal-kunstzinnig programma is het de bedoeling van Culturele Hoofdstad dat er een inkijk wordt geboden in het leven van gewone Leeuwarders: dus ook, in dit geval, in de wereld van kinderen.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)