11Fountains - Gigavis als fontein in Stavoren

02 jul 2016 - 14:49

Het concept-ontwerp voor de fontein van Stavoren werd zaterdagmiddag 2 juli 2016 gepresenteerd.
Dat gebeurde in het bijzijn van de kunstenaar Mark Dion.
De Amerikaan toonde zijn creatie aan de Staverse bevolking.

Dion ontwierp met een knipoog naar de geschiedenis van het Vrouwtje van Stavoren een enorme vis, die uit een fiks aantal gaten water gaat spuiten. Tijdens een eerder bezoek aan de Friese stad sprak hij met bewoners en deed hij tijdens verschillende momenten inspiratie op voor het ontwerp.

Mark Dion is uitverkoren om de Elfstedenfontein van Stavoren te maken. Dion werkt met een zekere methodiek om zijn nieuwe werkstukken te bestuderen, voor te bereiden en te ontwerpen. Hij verdiept zich in de omgeving, geschiedenis, kleding en meer locatie gebonden elementen. Dat heeft hij ook in Stavoren gedaan, zo bleek tijdens de presentatie van zijn ontwerp.
Tijdens een eerder bezoek aan de Friese stad sprak hij met bewoners en deed hij tijdens verschillende momenten inspiratie op voor het ontwerp.

Wie met het werk kennis van deze Amerikaanse kunstenaar wil kennis maken, kan de hele zomer van 2016 terecht in het Drents Museum. Daar in Assen is een unieke tentoonstelling van zijn werk van de laatste 25 jaar op twee locaties, het Drents Museum en de Nieuwe Kolk.

Dion zoekt de relatie tussen de mens en zijn omgeving. In Assen heeft hij meer dan 7.000 objecten samengebracht in een bijna onuitputtelijke diversiteit aan curieuze, bizarre, grappige maar ook verontrustende zaken. Een afwisselende tocht langs natuurhistorische laboratoria, museumdepots en mysterieuze jachtgebieden. Mark Dion: ‘Ik heb mijn hele leven dingen verzameld. Veel kinderen hebben de drang om te verzamelen en te organiseren. Sommige mensen hebben dat en raken het kwijt. Anderen hebben het en houden het vast. Ik denk dat ik het nooit ben kwijtgeraakt!’

Video over werkwijze Mark Dion: 

Statusoverzicht Fontein Stavoren

Fontein: Gigavis

Kunstenaar: Mark Dion

Beschrijving Fontein: Hele grote vis om in te spelen

Plaats: Bij de haven, Stationsplein

Status: Ontwerp omzetten naar werkelijkheid

Probleemstelling: Van welk materiaal wordt de vis?

Plaatsingskosten: € 86.000,= (groot gebied)

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)