11Fountains - Bolsward krijgt waterspuwende vleermuis

27 nov 2016 - 09:42

Bolsward krijgt een 3 meter hoge en 5 meter brede vleermuis als fontein. De Vlaamse kunstenaar Johan Creten onthulde na twee jaar studie en diverse bezoeken aan Bolsward zaterdag zijn ontwerp. De vleermuis moet het positieve van de kerk en het negatieve van de verwoestende brand in de kerk samenvoegen. Het idee is dat de vleermuis water gaat spuwen zoals de gargoyles (waterspuwers) dit vanaf de daken Gotische kerken vaak doen.

Niet de fontein leidde tot veel discussie, maar juist de plaats. Waar moet de fontein geplaatst worden op het plein voor de Broerekerk? De kunstenaar wil het kunstwerk het liefst rechts van de ingang van de kerk plaatsen. De Bolswarders willen vooral zo weinig mogelijk parkeerplaatsen inleveren.

Creten heeft geprobeerd een fontein te creëren met hoog "selfie gehalte". De fontein is aan de achterkant via een trapje te beklimmen, wat een bijzonder gezicht over het plein moet geven. Dit zal ook zeker voor de nodige "Kodak-momenten" zorgen.

Omdat de productie van een groot bronzen beeld veel tijd kost, is de kunstenaar blij dat hij snel kan beginnen. De 11 fonteinen moeten in het voorjaar van 2018 klaar zijn.


13 juni 2016

In juni van dit jaar was er nog geen duidelijkheid over de locatie van de Elfstedenfontein. De Vlaamse kunstenaar Johan Creten is al een flinke tijd bezig met het ontwerp voor zijn opdracht. Hoewel al een aantal keren vertegenwoordigers van verenigingen en instelling bij elkaar zijn geweest, is er nog veel onduidelijk.
De kunstwerken van Johan Creten tonen de veelzijdigheid van deze kunstenaar, die zeker een voor Bolsward passende fontein kan maken.

Het pleintje achter het Stadhuis was in eerste instantie de beoogde locatie voor de fontein, maar er wordt nu ook gekeken naar het plein voor de Broerekerk.

Trynke Schuurmans is als beleidsambtenaar van de gemeente Súdwest-Fryslân betrokken bij alle 6 fonteinen van de steden in haar gemeente. Zo ook bij de Bolswarder Elfstedenfontein:

Statusoverzicht Fontein Bolward

Fontein: Grote Vleermuis

Kunstenaar: Johan Creten

Beschrijving Fontein: Water spuwende vleermuis

Plaats: Plein voor Broerekerk

Status: In productie

Probleemstelling: Waar precies op het plein?

Plaatsingskosten: € 40.250,=

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)