CH2018 in het dorp #3: Cultuur in de strijd tegen krimp

29 jun 2016 - 07:00

Culturele Hoofdstad is niet alleen een feestje voor Leeuwarden. Heel Fryslân mag meedoen. In verschillende dorpen wordt gewerkt aan een cultureel programma voor 2018. De Hoeve heeft zich in 2013 uitgeroepen tot Cultureel Hoofddorp en heeft tot en met 2018 een volle, culturele agenda.

Door Sippie Miedema

Het splinternieuwe, grotere dorpshuis als vervanging van de oude korfbalkantine ‘t Hokkien was de aanleiding. Dankzij de grotere ruimte konden de korfballers eindelijk een drankje halen na de training, op het tijdstip dat het koor de faciliteiten gebruikt om te repeteren. Maar met de nieuwbouw kwamen er ook mogelijkheden voor ander vermaak: toneel, muziek, feesten.

Vijf inwoners verenigden zich na de opening van het nieuwe ’t Hokkien in een Culturele Stichting JAWIS en besloten meteen na de eerste de beste toneelvoorstelling het eigen dorp uit te roepen tot Cultureel Hoofddorp van Weststellingwerf. En tsja, waarom dan niet Cultureel Hoofddorp worden van heel Fryslân.

(tekst loopt door onder de film)

Bidbook

JAWIS schreef een bidbook en reisde met andere Hoevenaren in een oldtimerbus naar Leeuwarden om de plannen te overhandigen aan cultuurwethouder Sjoerd Feitsma van de Culturele Hoofdstad van Leeuwarden.

Sindsdien is het vaak feest in De Hoeve. De jeugd is actief in allerlei projecten. Ze maakten al een film, zijn onder leiding van de Leeuwarder kunstenares Willy van Assen bezig met een lego-project en met plaatselijke kunstenaar Martin de Jong maakten ze een vrijheidsbeeld.

Schapen

Niet zo eentje als bij New York, maar een beeld dat bij de Stelllingwerven past: een schaapskudde. Een multiculturele schaapskudde wel te verstaan.

Alle kinderen hebben hun eigen schaapjes naar eigen inzicht beschilderd en zo wil De Hoeve laten zien dat je met heel veel verschillende culturen kunt samenwerken en samenleven, vertelt JAWIS-lid Sjoukje Wouda. ,,Der is sa folle ellinde yn ‘e wrâld, minsken tolerearje inoar net mear. Kultuur ferbynt. Wy wolle op ús eigen, lytsskalige manier sjen litte dat it oars kin.”

De ambitie van De Hoeve is niet om veel toeristen te trekken, maar vooral om onder de aandacht te komen van de Friezen. ,,Toerisme is moai. Kinst hjir ek moai fytse, mar wy hawwe mear oan minsken dy’t hjir wenje en wurkje wolle.”

School

De Hoeve is klein. Leegloop ligt op de loer. De school is nu gered dankzij de komst van een Syrisch gezin met drie kinderen. ,,Dat hawwe wy sels ynisjeard. Wy seinen: wy hawwe hjir noch in hûs, lit se mar komme. De skoalle is no rêden oant 2021.”

Met de projecten zet De Hoeve zich op de kaart. En wie weet zijn er gezinnen die door al die aandacht voor het dorp besluiten: De Hoeve. Daar wil ik wonen.  ,,Ast sels neat dochtst, witst seker dat er ek neat bart.”

Van niets doen is in De Hoeve geen sprake. Het dorp bruist. In elk geval tot en met 2018.

Dit is de derde aflevering van de serie CH2018 in het dorp. Klik voor de voorgaande afleveringen op onderstaande links

Deel 1: http://finsteropfryslan.frl/?s=witmarsum

Deel 2: http://finsteropfryslan.frl/geen-categorie/ch2018-feanwaldsterwal-zet-deuren-open/

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)