11Fountains - Fonteinmakers op verkenning in Harlingen

13 jun 2016 - 09:42

Grazia Cattaneo en Philippe Picoli van Grappa Studios uit Parijs zijn deze dagen in Harlingen. Zij ondersteunen de kunstenaars Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla met de technische ontwikkeling van de LWD2018-fontein van Harlingen. Zij benutten deze dagen om de technische details door te nemen met de gemeente Harlingen en het team van 11Fountains. Maandag bezocht het viertal de Zuiderpier, de beoogde plaats voor het kunstwerk. Op deze manier hopen zij met alle factoren waarmee de fontein straks te maken krijgt rekening te kunnen houden. Zo zal het kunstwerk bijvoorbeeld de zwaarste stormen moeten kunnen doorstaan, die de Zuiderpier geregeld teisteren. De kunstenaars zijn erg opgetogen over de Harlinger fonteinlocatie.


Jennifer Allora en Guillermo Calzadilla
De keus gevallen op het Amerikaans-Cubaanse kunstenaarsechtpaar Jennifer Allora (1974) en Guillermo Calzadilla (1971)om  een ontwerp te maken voor een fontein in Harlingen. De kunst van Allora & Calzadilla bestrijkt een breed terrein. Hun sculpturen, video’s, foto’s, geluidswerken en performances belichten op een volstrekt eigen wijze grote maatschappelijke vraagstukken rondom milieu, nationale identiteit, geschiedenis, oorlog en verzet. 28 juni brachten de kunstenaars een bezoek aan Harlingen waarvoor in samenwerking met de plaatselijke fonteincommissie een programma werd samengesteld.

In de morgen bezocht de groep kunstenaars en kunstliefhebbers de Harlinger binnenstad met het Hannemahuis en de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. Na de lunch op het stadhuis werd een aantal mogelijke plaatsen voor de fontein bezocht.

De kunstenaars staan bekent om hun tijdelijke kunst. De Harlinger fontein is het eerste object dat voor de eeuwigheid gebouwd wordt. Met name Jennifer vindt dit best spannend.

Uit 2005: Hope Hippo.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Marina Abramavic
Marina Abramavic maakt de fontein in Harlingen. Althans dat kondigde LWD2018 begin 2015 aan.
Harlingen is een stad waar niets geheim blijft. Zo ook niet de plaats van de fontein: op het driehoekje op de Zuiderpier. Een markante plaats voor de markante Servische kunstenares. Marina Abramovic maakte furore met performances waarbij ze haar eigen lichaam inzette als ruw materiaal.
Ze kerfde bijvoorbeeld een pentagram in haar buik of sloeg zichzelf met een zweep tot bloedens toe.
Ook trad zij naakt op met een skelet.

Altijd bleven er echter sceptici die zich afvroegen of haar werk wel echt 'kunst' genoemd kon worden.
Harlinger ouweseunen beweerden zelfs dat er rood bloederig water uit de fontein zou komen.
Maar Marina Abramavic haakte af.

Yinka Shonibare
Vervolgens kwam de Brits-Nigeriaanse kunstenaar Yinka Shonibare in beeld. Deze trok zich onlangs terug omdat hij zich door zijn ernstige lichamelijke handicap niet voldoende in staat achtte om het voor het project zo essentiële contact met de mienskip ook daadwerkelijk waar te maken.

Jammer, want bij voorbeeld zijn Nelsons Ship in Bottlewas een veelbelovend kunstwerk, dat ook op de Harlinger Zuiderpier een prachtige blikvanger zou zijn geweest.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Statusoverzicht Fontein Harlingen

Fontein: Walvis

Kunstenaar: Jennifer Allore en Guillermo Calzadilla

Beschrijving Fontein: Een walvis met het spuitgat als fontein

Plaats: Bij de Zuiderpier

Status: In voorbereiding

Probleemstelling: Zout water en eb en vloed

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)