11Fountains - Waar moet de Workumer Woeste Leeuwen-fontein komen?

29 jan 2017 - 14:17

In een volgepakte Klameare is zaterdag de Workumer fontein gepresenteerd. De Britse kunstenares Cornelia Parker ontwierp een "Woeste Leeuwen-fontein." Zij liet zich inspireren door alle beelden van leeuwen in de stad. De heraldische leeuwen op de gevel van het Waaggebouw wil ze gaan "bevrijden." Plaatselijke houtbewerkers gaan van de kleine leeuwtjes, vier meter hoge houten leeuwen maken. Cornelia wil de leeuwen het liefst plaatsen aan beide kanten van de ingang van de passantenhaven. Het water van de fontein komt uit de klauwen van de beesten. Het zal geen constante stroom water zijn, maar de fontein zal de toeristen op gezette tijden verrassen.

Niet blij met de plaats

Zoals bij de meeste van de 11 fonteinen is niet het ontwerp, maar de plaats het probleem. De Workumer fonteincommissie vindt de ingang van de passantenhaven de ideale plaats. De buurbewoners denken hier om verschillende redenen totaal anders over. Men is bang voor verstoring van de rust door de stromen toeristen, het uitzicht dat men kwijt raakt door een meters hoge leeuw voor de deur en de mogelijkheid van stinkend fonteinwater. Anderen zien betere plaatsen in het plein voor de waag en bij de sluizen. Na een flinke en soms vurige vergadering is besloten om verder te praten met de Workumers en in het speciaal de directe omwonenden.

Ondertussen begint de tijd wel te dringen. Over een dik jaar moeten alle 11 fonteinen op hun plaats staan.


21 oktober 2016

Het project Eleven Fountains van LWD2018 begint steeds meer vorm te krijgen. Voor sommige steden is al een ontwerp bekend. In andere plaatsen moet de betreffende kunstenaar nog inspiratie opdoen. Zo brengt de Britse kunstenaar Cornelia Parker deze dagen haar eerste bezoek aan Workum. De plaatselijke fonteincommissie heeft een gevarieerd tweedaags programma opgesteld ter inspiratie. Daarbij wordt onder meer een bezoek gebracht aan het Jopie Huisman Museum, aan verschillende ambachtelijke bedrijven, de stadsboerderij en natuurlijk aan de beoogde locatie van de fontein.


29 september 2016

Als laatste van de Elf Steden heeft nu ook Workum zijn fonteinkunstenaar. De Britse Cornelia Parker (1956) gaat het kunstwerk voor de IJsselmeerstad ontwerpen. Ze vervangt Pascale Marthine Tayou uit Kameroen. Zijn ontwerp paste volgens artistiek leider Anna Tilroe van 11 Fountains niet bij de geschiedenis en het karakter van Workum.

Parker groeide op in het Engelse graafschap Cheshire en woont en werkt nu in Londen. Ze is de enige Britse kunstenares die een van de elf fontein ontwerpt. Volgens 11 Fountains zijn precisie en ambachtelijkheid kenmerkend voor haar werkwijze. Ook werkt ze graag samen met de lokale bevolking. Parker komt op 21 en 22 oktober naar Workum om ideeën op te doen voor haar kunstwerk.

De kunstenares is lid van de Royal Academy of Arts en was in 1997 genomineerd voor de Turner Prize, de meest prestigieuze Britse kunstprijs.


13 juni 2016

Dat een proces voor de realisatie van 11 fonteinen niet zonder slag of stoot kan verlopen, bleek in Workum. Artistiek leider Anna Tilroe van LWD2018 koos de Kameroenese kunstenaar Pascale Marthine Tayou uit voor de fontein van Workum. De kunstenaar haakte af of hij werd aan de kant gezet. De uitleg van het vertrek van Tayou is divers.

Anna Tilroe vond Tayous ideeën niet passend bij de geschiedenis en het karakter van Workum.

Tayou zegt echter dat hij zich heeft laten inspireren door de Elfstedentocht, de band tussen mens en omgeving, het behoud van landschappen en bedreigde gemeenschappen.

Trynke Schuurmans is als beleidsambtenaar betrokken bij de 6 fonteinen van steden in de gemeente Súdwest-Fryslân:

Er wordt nu een vervanger gezocht voor de kunstenaar uit Kameroen.
We zullen waarschijnlijk nooit het ontwerp van Tayou kunnen bewonderen en dat terwijl hij een van de weinige fonteinontwerpers van 2018 is die al eerder een spuitend kunstwerk heeft gerealiseerd.

Voor de echte liefhebbers tonen wij u op deze pagina “Tayouken Piss, les pisseurs d’Amsterdam” een in 2009 gerealiseerd kunstwerk met plassende mannen geïnspireerd op het Belgische Manneken Pis.

De mannen bleken vorig jaar wat druppelproblemen te hebben. Bewoners uit de buurt vroegen stadsdeel Zuidoost de beelden van Pascale Tayou langs het Gulden Kruispad weer in oude glorie te herstellen.

De reeks van zes gebeeldhouwde mannen is gevormd naar het lichaam van de kunstenaar zelf en geschilderd in de kleuren van de Kameroense, Belgische en Nederlandse vlag.

In een film van de stichting straatkunst geeft Tayou uitleg over zijn kunst:

Statusoverzicht Fontein Workum

Fontein: De Woeste Leeuwen-fontein

Kunstenaar: Cornelia Parker

Beschrijving Fontein: Twee 4 meter hoge houten leeuwen aan beide kanten van de ingang van de passantenhaven.

Plaats: Ergens om de nieuwe haven, maar wordt zwaar over gediscuteerd.

Status: In ontwikkeling

Plaatsingskosten: € 43.000,=

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)