11Fountains - Hindeloopen blij met Levensboomfontein

08 jan 2017 - 10:45

De Chinese kunstenaar Shen Yuan kwam speciaal uit Parijs naar Hindeloopen voor de onthulling van haar ontwerp voor de Hylper fontein. Het kunstwerk is geïnspireerd op het wapen van de stad, waarin een hert en een hinde eten van de mythische levensboom, symbool van wijsheid en levensenergie zijn afgebeeld. 

Interview en tekst: Daniella Gerstel  - Camera en montage: Niels Gerstel

Bij de kerk en het museum verrijst in 2018 een koperen boom, geflankeerd door een tweedelig gewei van duurzaam hout om op te zitten en te klimmen. Vogels in de bomen spuwen water. Om de boom komt een waterbassin en het kunstwerk wordt aangelicht door lampen in de grond. Tijdens de onthulling toonden de Hylpers zich enthousiast. Het waterkunstwerk past goed in de omgeving waar het gepland staat: een groenstrook met bomen, vlakbij de kerk en het museum. Shen Yuan heeft de wensen van de fonteincommissie waar kunnen maken.


Of ze een fontein wilde ontwerpen voor een Fries IJsselmeerstadje, was de vraag aan de Chinese kunstenares Shen Yuan een maand geleden. Ze zei ja: ,,Het voelt alsof het dichtbij me staat.’

Interview en tekst: ROB LEEMHUIS  Camera en montage: NIELS GERSTEL

21 september 2016

Shen Yuan, die 25 jaar geleden vanuit Zuid-China naar Parijs verhuisde, volgt haar landgenoot Cai Guo Qiang op, die de opdracht om een fontein voor Hindeloopen een paar maanden eerder aan het project 11 Fountains had teruggegeven. Hij maakt kunstwerken op een monumentale schaal, en dat had misschien prachtig gepast bij een fontein in het IJsselmeer, tegenover het oude paviljoen. Dat zagen de Hylpers echter niet zitten: zo’n enorm ding naast zo’n klein stadje, dat past niet, bleek al gauw. En een fontein komt er pas als de mienskip het wil, zei artistiek leider Anna Tilroe van 11 Fountains eerder Daarnaast zorgt een beetje ijsgang in de vrieskou al gauw voor een kapotte fontein.

De Hylper fonteincommissie heeft voor Shen Yuan vier locaties in gedachten, onder meer naast het bruggetje aan de Nieuwstad en bij het oude reddingshuisje aan de jachthaven. De kunstenares was koud uit Parijs aangekomen toen ze, na een lunch in een gerestaureerde Hylper kapiteinswoning, een rondleiding door het stadje kreeg. Maar daarna zou ze er nog een nacht en een dag over kunnen nadenken, want pas woensdagavond vertrok ze weer.

Tilroe was in haar zoektocht naar een nieuwe kunstenaar op haar naam gekomen. Zij wilde heel graag dat er tenminste één van de fonteinkunstenaars uit China zou komen, en dat zou Hindeloopen moeten zijn: daar verzamelden de rijke kapiteinsvrouwen vroeger immers graag porseleinen schalen, en stoffen uit het Verre Oosten.

Shen Yuan zelf is bovendien erg geïnteresseerd in oude ambachten: ze maakte ooit al eens werk voor de glasstad Leerdam. Daarnaast werkt ze graag met traditioneel materiaal: ze maakte bijvoorbeeld al eens een brug van porseleinen tegeltjes. ,,Toen ik zag wat voor werk ze had gemaakt, dacht ik: dit is de juiste’’, zegt Tilroe. ,,Ze maakt werk dat mensen aanspreekt.’’

De kunstenares zelf was eigenlijk van meet af aan al positief toen ze het verzoek kreeg om over Hindeloopen na te denken. ,,Ik heb gehoord dat families hier porselein verzamelden, met Chinese invloed. Dat interesseert me, want ik voel een cultuur die dichtbij me staat.’’ Met welk ontwerp ze komt en met welk materiaal ze gaat werken, daarvan heeft Shen Yuan nog geen enkele idee. ,,Het hoeft pas in 2018 klaar te zijn. Maar over enkele maanden moet ik wel met een eerste ontwerp komen. Dat is best snel.’’ Want voordat het kunstwerk gebouwd wordt, moeten eerst de inwoners, maar ook de gemeente Súdwest-Fryslân er nog wat van vinden.

Roelof van der Werff, lid van de fonteincommissie, is in ieder geval ingenomen met Shen Yuan. ,,Of’t ik it moai fyn? Dêr haw ik noch gjin oardiel oer. Mar ik fyn it in krêftige persoan, tenminste yn it filmke dat ik oer har seach. En se makket tagonklik wurk.’’

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)