11Fountains - Leeuwarden: Mistfontein "Love" op Stationsplein

13 jun 2016 - 09:33

In de eerste aflevering van Elf Fonteinen bekijken we de stand van zaken bij de realisatie van de Leeuwarder Fontein.

Love is de naam, die de Spaanse kunstenaar Jaume Plenza aan de Leeuwarder fontein heeft gegeven. Midden in het opnieuw ingerichte stationsgebied van de Friese provinciehoofdstad komen twee 7 meter hoge kinderhoofden te staan in een mistfontein.

De kunstenaar deed zijn inspiratie voor een mistfontein toen hij ’s morgen vroeg de mistwolken zag liggen over het wijde Friese landschap.

Tijdens de eerste kennismaking van Jaume Plensa met Friesland werd hij geraakt door de schoonheid van de nevels boven het landschap en concludeerde: ,,In Friesland komt het water uit de grond."

Voor de kinderhoofden moeten twee Friese kinderen model staan. Jaume Plensa stelt in veel van zijn werk mensen centraal.

Quote van Jaume Plensa bij de presentatie op 3 februari 2015:

Jaume Plensa maakte eerder een hightech fontein in Chicago, de Crown Fountain in het Millennium Park in Chicago. Het werk bestaat uit twee torens met videoschermen, waar 1.000 gezichten van inwoners van Chicago om de beurt worden geprojecteerd. Als hun lippen zich tuiten, spuit er water uit de monden en ontstaat er een waterballet.

Jaume Plensa werkt op dit moment aan het ontwerp voor zijn fontein.

Wie medio 2016 het Leeuwarder stationsgebied bezoekt, ziet de ontwikkelingen die daar aan de gang zijn.

Nieuwe wegen, een wandelgebied, shared-space waar de verkeersstromen een Mienskip vormen. Het is allemaal goed te zien in de futuristische computer-animatie van Via Drupsteen.

Fontein: Love

Kunstenaar:  Jaume Plensa (Spanje)

Beschrijving fontein: Twee kinderhoofden van 7 meter kijken elkaar aan in mistfontein

Plaats: Leeuwarden - Stationsplein

Status: In productie

Probleemstelling: Het maken van de mist

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)