11Fountains - 11 Fonteinen in 11 Friese Steden

13 jun 2016 - 08:45

Het is één van de meeste ambitieuze projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018. Met 11 Fonteinen in elk van de 11 Friese steden bouwt 11Fountains op unieke wijze voort op de grote traditie van de Elfstedentocht. Ze worden verbonden aan elf door befaamde internationale kunstenaars ontworpen fonteinen, één voor iedere stad.

Fonteinen passen bij Friesland. Een fontein brengt immers mensen bij elkaar, zet kinderen aan tot spelen, lokt verliefde paartjes, kortom: hij stimuleert geheel vanzelfsprekend het gevoel van Mienskip.

Daarbij zijn de 11 fonteinen stuk voor stuk monumenten die iets vertellen over de plek waar ze staan, over de geschiedenis van de stad en over de mensen die er wonen en ooit gewoond hebben.

11 Fountains bestaat uit 4 aspecten: 

Een kunstproject: Elf uit verschillende landen afkomstige kunstenaars uit het topsegment van de kunstwereld nemen deel.

Een sociaal project: Door bewoners kennis te laten maken met de persoon en het werk van de kunstenaar en hen intensief te betrekken bij de ontwikkeling van’ hun’ fontein wordt de fontein van en voor de gemeenschap.

Een innovatief project: Het is toegespitst op water in verscheidene vormen. Door waar mogelijk technologische en ecologische innovaties toe te passen worden de fonteinen niet alleen duurzaam, maar verwijzen zij ook naar het belang van waterbeheer en research en bevorderen zij het collectieve ecologische bewustzijn.

Een cultuurtoeristisch project: De roemrijke reputatie van de elf kunstenaars trekt als een magneet vanuit de hele wereld mensen aan en maakt de elf fonteinen tot destination art, een bestemming voor cultuurtoerisme.

11 Fountains is een van de grootste projecten van Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, en het enige dat blijvend zal zijn als nieuw cultureel erfgoed.

Anna Tilroe over de voortgang van 11Fountains:

Age Jouwstra is de technische ambtenaar van de gemeente Súdwest-Fryslân die maar liefst 6 fonteinen moet verwezenlijken. Dat vraagt natuurlijk allerlei vormen van technische kunstgrepen.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)