Oerol opent met dansvoorstelling bij ochtendgloren

10 jun 2016 - 18:14

Oerol ging vrijdagochtend van start met een dansvoorstelling in alle vroegte. Al om vijf uur moest het publiek aanwezig zijn in een duinvallei bij het meertje van Hee.

Tekst en interview: Kirsten van Santen - Video: Nynke Spanjer en Remy Netten

De voorstelling NIDO/Rizoma van het Spaanse gezelschap Sharon Fridman maakte na afloop de stemmen los: wat had het publiek nou precies gezien? Een verbeelding van de apocalyps, oordeelde wethouder Sjoerd Feitsma van Leeuwarden. De opkomst en neergang van de beschaving en hoe mensen verbindingen kunnen leggen, dacht gedeputeerde Sietse Poepjes.

Hoe dan ook: vijftig dansers namen de toeschouwers in het ochtendgloren mee in een andere wereld. Een wereld vol trage bewegingen die in elkaar overvloeien. Tergend traag kwamen de spelers uit het bos gelopen, stap voor stap, zonder enige haast. Onverbiddelijk langzaam. Ze kropen bijeen in een nest, leunden tegen elkaar aan, spatten als groep ook weer uiteen. Aantrekken en afstoten, nabijheid en afstand – om die dingen leek het te draaien, er werden keer op keer nieuwe structuren gevonden die ook steeds weer instortten.

In het midden van het immense speelvlak zat de Drachtster dansleraar Ben Vieberink. Hij meldde zich aan bij de Spanjaarden en belandde uiteindelijk achter de piano. Vieberink werd zo de spil van NIDO/Rizoma: alle actie vindt plaats om hem heen. Met zijn pianospel bepaalt hij het tempo.

Volgens Vieberink wilde Fridman niet alleen een ode aan het duinlandschap brengen, maar zijn publiek ook duidelijk maken dat mensen, indien ze echt naar elkaar luisteren, zich weer met elkaar kunnen verbinden. In de groep van vijftig dansers gebeurt dat in ieder geval wel – na een maand hebben zij een eigen ‘nest’ op Terschelling gerealiseerd. ,,Negen nationaliteiten – we zijn één’’, glundert Vieberink.

Nog acht voorstellingen te gaan: tot het eind van Oerol is NIDO/Rizoma iedere ochtend om 5 uur te zien.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)