Het DNA van Leeuwarden: jouw verhaal in een reageerbuisje

Het 'DNA van Leeuwarden' vertelt het verhaal van alle Leeuwarders. Een transparant kunstwerk dat bestaat uit 120.000 reageerbuisjes, net zoveel als het aantal inwoners van de gemeente Leeuwarden. DNALWD2018 is een project van Hein de Graaf, Joop Zwart en Marijke Tiemersma, maar eigenlijk is het van ons allemaal. Iedereen die iets met Leeuwarden heeft, wordt gevraagd zijn of haar DNA beschikbaar te stellen. Geen zorgen, er komt geen bloed aan te pas, het wordt poëtisch DNA. Jouw verhaal in een reageerbuisje.
Finster op Fryslân is te gast in het atelier van kunstenaar Hein de Graaf.
Voor iedereen die meedoet aan dit 'community art project' is er een eigen reageerbuisje. Je kunt het zien als jouw persoonlijke podium, waar je zelf bepaalt wat je met anderen wilt delen. Een fotootje, een stukje tekst, karakteristieke kleine voorwerpjes, een mini-kunstwerkje, iets wat te maken heeft met Leeuwarden, of juist iets wat alleen over jezelf gaat. Alles kan. Hein de Graaf laat het zien.
Het buisjeskunstwerk is straks niet alleen te zien in het Stadskantoor van Leeuwarden, het is ook een website. Waar ter wereld je ook bent, je vindt je eigen buisje terug. En je kunt ook dat van anderen bekijken. Zo zie je of jouw verhaal overeenkomsten heeft met de buisjes van andere Leeuwarders.
Dit is het eerste deel van het Finster-feuilleton over DNALWD2018. In de volgende aflevering kun je zien hoe leerlingen van de Montessorischool in Leeuwarden meedoen aan het kunstwerk. En hoe Finster-redacteuren Karen Bies en Kirsten van Santen hun DNA-buisje vullen met een persoonlijk verhaal, zie je hier.
Kijk ook op: DNALWD2018