Grutte Pier: een droom die uit komt

18 maaie 2016 - 11:11

Theatermaker Dirk Bruinsma maakt zijn dromen waar. Deze zomer doet hij dat met Grutte Pier, een legende die hij een menselijk gezicht tracht te geven. Het slotstuk vindt plaats in 2018.

Tekst en interview: Kirsten van Santen  Video: Niels Gerstel

Een icoon als Grutte Pier is haast onaantastbaar. Een held die nauwelijks nog menselijk te noemen is, een mythische figuur. Wie kan er anders met een enorm zwaard in één enkele haal zoveel Saksen een kopje kleiner maken? Alleen een legende kan dat. Een superfiguur.

Theatermaker Dirk Bruinsma ziet er een uitdaging in om van Grutte Pier weer een mens van vlees en bloed te maken. Een gewone boer, Pier Gerlofs Donia genaamd, die door smart wordt verscheurd en zich voorbij zijn eigen grenzen en moraal laat drijven.

Het eerste deel van dit relaas liet regisseur Bruinsma vorige zomer zien: toen maakte het publiek mee hoe de boerderij van Grutte Pier vlam vatte.

Deze zomer toont hij hoe het de Kimswerder boer vergaat, hoe hij in woede ontsteekt en aan het knokken slaat. Het slotstuk vindt plaats in 2018.

In de voorstelling van deze zomer, die op 2 september in première gaat en die maar liefst twintig keer gespeeld wordt in een weiland bij Kimswerd, symboliseert een speelvlak van 30 bij 30 meter, omheind met palen, het hoofd van Grutte Pier waarin zich een felle strijd afspeelt. Die strijd wordt uitgebeeld door een leger, de Arumer Zwarte Hoop, dat de afgelopen weken speciaal voor de voorstelling nieuw leven werd ingeblazen.

Zo’n tachtig rekruten, sterke mannen en vrouwen, oefenen tweewekelijks in een bootcamp. Ze leren touw klimmen, boomstammen werpen, vechten, graven. Ze ervaren wat afzien is, leren grenzen verleggen en hoe ze een team kunnen vormen. Bruinsma gaat ervan uit dat er een zekere kameraadschappelijkheid ontstaat die straks, in september, voor het publiek zichtbaar zal zijn.

Het is de bedoeling dat het leger straks, in de voorstelling, non-stop acties gaat uitvoeren, bij wijze van levend decor. De soldaten hoeven niet te acteren, benadrukt Bruinsma: ze hoeven alleen te demonstreren wat ze op het bootcamp hebben geleerd. Er is ook nog een Boerinnenkoor dat liederen zal zingen. De hele Kimswerder gemeenschap (en die ver daarbuiten) wordt geactiveerd. De vrijwilligers, soldaten en zangers, worden door Bruinsma min of meer mede-eigenaar van de productie gemaakt. Meedenken, participeren, bottum-up – daar is het hem om te doen.

De regisseur beoogt niet om met zijn theaterspektakel een strijdtoneel te scheppen. Integendeel eigenlijk. Hij hoopt de psychische nood van Grutte Pier aanschouwelijk te maken. ,,Hij verkeert in tweestrijd. Heeft last van wat wij tegenwoordig een post-traumatisch stress syndroom zouden noemen.’’ Een gekwetst mens dus. Een intens bedroefde man die naar geweld grijpt.

Hopelijk worden toeschouwers aan het denken worden gezet over vrijheid en geweld. Waar ligt je eigen grens? Wanneer word je woedend en raak je het spoor bijster? Wat gebeurt er dan? Kan iets je nog beteugelen? Waarom zouden we een ander onze wil opleggen? In hoeverre tolereren we elkaar eigenlijk? ,,Ik zou het schitterend vinden wanneer die gedachten op komen borrelen.’’

Er kunnen zich nog steeds deelnamers voor het leger De Arumer Zwarte Hoop aanmelden via www.gruttepier.nl. Ook is Bruinsma naarstig op zoek naar onder meer een sneeuwuil, een wolf en een roofvogel.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)