Een reanimatiecursus voor alle CH2018-vrijwilligers

De kans om een hartstilstand te overleven, was in Fryslân jarenlang beduidend slechter dan in andere regio's. Dankzij de inzet van onder meer Stichting Fryslân Hartveilig is de provincie opgeklommen tot de middenmoot. Nog niet genoeg vindt de stichting. 2018 is een goede aanleiding om de cijfers te verbeteren.
Volgens de nieuwste cijfers overleven 230 tot 240 van de duizend mensen slachtoffers een hartstilstand. De cijfers zijn afkomstig van de ambulanceregio's in Noord-Holland, Twente, Zuid-Limburg en Utrecht. Dat klinkt als weinig, maar in de jaren negentig overleefden slechts 90 van de 1000 mensen.
Hoe de cijfers in Fryslân zijn, is niet precies te zeggen, maar de Stichting Fryslân Hartveilig gaat ervan uit dat de overlevingskansen hier kleiner zijn, vanwege de langere aanrijdtijden en doordat hier nog onvoldoende burgerhulpverleners zijn.
Actieweek
Stichting Fryslân Hartveilig wil de overlevingskansen optimaliseren door ervoor te zorgen dat bij alle gevallen van een hartstilstand burgerhulpverleners beschikbaar zijn om binnen zes minuten te beginnen met reanimatie. Samen met de Friese media (Friesch Dagblad, Leeuwarder Courant en Omrop Fryslân) houdt de stichting van van 21 mei tot en met 28 mei een actieweek om meer mensen te werven voor deze taak.
Momenteel zijn er ruim 6000 burgerhulpverleners in Fryslân. In 2018 moet dat aantal zijn verdubbeld.
Om een goede stap te zetten, wil Erwin Duursma van de stichting ervoor zorgen dat alle vrijwilligers die nodig zijn voor de evenementen van Culturele Hoofdstad, naar schatting 3500, een reanimatiecursus krijgen en zich daarna aanmelden bij Hartslagnu, het netwerk dat de burgerhulpverleners oproept na een 112-melding.
Behalve meer burgerhulpverleners is het ook belangrijk dat er meer AED’s (Automatsiche Externe Defibrillators) beschikbaar komen. Momenteel zijn er 610 aangemeld bij Hartslagnu. Burgerhulpverleners kunnen deze gebruiken bij een melding van een hartstilstand. De stichting wil het aantal uitbreiden naar minimaal 900. Dat moet mogelijk zijn.
Duursma schat dat er in heel Fryslân minimaal 2100 AED’s hangen in kantoren en gebouwen van bijvoorbeeld bedrijven of sportclubs. Hij wil deze organisaties overhalen de AED's voor algemeen gebruik beschikbaar te maken en ook aan te melden bij Hartslagnu.