Rode Kruis werft mensen voor 2018

10 maaie 2016 - 19:14

Het Rode Kruis Friesland wil 150 vrijwilligers erbij in 2018 om alle evenementen in het ,,maatschappelijk jubeljaar” van hulpverleners te kunnen voorzien.

Met name in de zomermaanden hebben de 350 vrijwilligers van het Rode Kruis het ontzettend druk, vertelt vrijwilligersmanager Arvid Fens. Jaarlijks zijn er dertig grote festivals en evenementen waar alle lokale afdeling voor worden ingeschakeld. Met name in de maanden juni, juli en augustus hebben de vrijwilligers hun handen daaraan vol. Tijdens Culturele Hoofdstad komen daar nog zo’n vijftien bij, is de huidige verwachting.

,,Met 150 mensen erbij zitten we lekker ruim in ons jasje.” Het Rode Kruis is afgelopen winter al gestart met een wervingsactie via social media om mensen te bewegen zich op te geven als Rode Kruis-vrijwilligers.

Luchtmachtdagen

Bij een tekort kan het district Friesland ook een beroep doen om collega’s van buurprovincies. ,,Dat doen we bijvoorbeeld ook bij een heel groot evenement als de Luchtmachtdagen in juni. Dat is echt een mega-event.”

De campagne voor meer vrijwilligers werpt z’n vruchten af. Afdelingen krijgen er na lange tijd weer jonge mensen bij, maar bij andere afdelingen knijpt het nog.

Met name in Zuidoost-Fryslân is er een tekort. De vrijwilligers worden zo vaak ingeschakeld dat ze bijna een tweede baan hebben aan hun vrijwilligersfunctie.

Cursus

De hulpverleners krijgen een EHBO-cursus, worden bekwaam in blarenprikken, krijgen les in wat ze moeten doen bij allergische reacties of bijensteken, maar worden ook getraind in evacueren, krijgen portofoon-les en moeten kunnen omgaan met bijvoorbeeld een AED.

Sommige Rode Kruis-vrijwilligers krijgen een fiets tot hun beschikking, zodat ze bij calamiteiten snel ter plaatse zijn. ,,Festivals worden steeds groter van opzet en het is belangrijk dat we op tijd ter plaatse kunnen zijn. Bij een mudrun hebben we onlangs zelfs een motor ingezet.”

Mensen die interesse hebben kunnen zich melden via helpdeskfriesland@rodekruis.nl.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)