Silence of the Bees gaat hoe dan ook door

02 maaie 2016 - 10:00

Silence of the Bees krijgt geen subsidie van het projectbureau Culturele Hoofdstad. Hoe nu verder? De kwartiermakers van het project staken de koppen bij elkaar en besloten: we gaan sowieso door.

Door Sippie Miedema

Nu blijkt dat CH2018 het met tweederde van het gedroomde budget moet doen, vallen er grote projecten af. Ook door Silence of the Bees werd een grote streep gezet.

Ai. Dat deed zeer. Ruim anderhalf jaar waren kwartiermakers uit bijenland er al mee bezig. Er werden plannen gemaakt, onderzoekslijnen uitgezet, kunstwerken bedacht.

Projectproducer Jan Willen van Kruijssen had behoorlijk de smoor in toen hij hoorde dat het bijenproject zou worden geschrapt. Hij diende Silence of the Bees in combinatie met Kening fan 'e Greide (over de weidevogels). Hiervan worden wel drie grote projecten gehonoreerd.

De afwijzing was niet voorzien. Silence of the Bees stond note bene in het bidbook. ,,Het was de wens van de gemeente Leeuwarden om iets over biodiversiteit te doen tijdens CH2018. De plannen voor het project zijn ook helemaal van ‘onderen op’ en door de ‘mienskip’ bedacht: het bijenlint, de bloemenzaadpicknickmandjes, een woodstock-achtig popevenement op het platteland (onder de naam Houtstek). Het is allemaal bedacht door de Friezen zelf.

Biodiversiteit

Dat de bijtjes het zonder CH2018-geld moeten doen, vindt hij zuur. Silence of the Bees kost geen tonnen, maar heeft wel budget nodig om professioneel op poten gezet te worden. ,,Juist bijen zijn een verbindende factor in Fryslân op ecologisch gebied.” Uit recent onderzoek van Alterra blijkt dat de huidige biodiversiteit in de provincie slechts 41 procent is van wat het zou kunnen zijn.

En dat is voor een groot deel te wijten aan de bijensterfte, aldus Van Kruijssen. De bijensterfte is een internationaal probleem, dat in Nederland nergens zo ernstig is als in Fryslân.

Silence of the Bees kan helpen de ommekeer te maken. Nog steeds, want de kwartiermakers gaan gewoon door met het uitvoeren van de bedachte plannen hebben ze onlangs afgesproken. ,,Nee, we moesten niet uithuilen. Het was meer zo van: fuck it. Dan doen we het zonder jullie hulp.”

Imkers

Dankzij Silence of the Bees werken imkerverenigingen samen, zijn er connecties gelegd met de NHL Hogeschool, Van Hall Larenstein en besloot botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost zich te ontwikkelen als hėt kenniscentrum over bijen van Noord-Nederland.

De ambities om kenniscentrum te worden laat Kruidhof-directeur Jan Willem Zwart niet los. ,,Wy wolle minsken wize op it belang fan ‘e bijen en harren bewust meitsje dat se sels ek in soad dwaan kinne foar it behâld fan bijen.”

Bijenhoudersverenigingen zouden bijvoorbeeld meer kunnen inzetten op minder kwetsbare soorten, of hun imkers kunnen stimuleren de volken in de omgeving uit te zetten. Maar ook particulieren kunnen de bij helpen. In De Kruidhof kunnen ze bijvoorbeeld zien welke planten bijentrekken, maar ook hoe ze bijenhotels kunnen bouwen in hun eigen tuin, voor een paar van die 320 soorten wilde bijen die in de provincie rondvliegen.

Zwart wil ook koste wat kost het kunstproject ‘Oratoria for one million souls’ naar de botanische tuin halen. Hierin kunnen mensen in een soort bijenkorf de geluiden van de bijen horen. Het is bedacht door een Australische kunstenaar en moet dé publiekstrekker worden.

Provincie

Met fondsen en subsidies moet het lukken de projecten van Silence of the Bees uit te voeren. Van Kruijssen hoopt met name op geld van de gemeente Leeuwarden (die biodiversiteit als speerpunt in CH2018 wilde) en hoopt nog op geld van de provincie. Maar ook zonder subsidie wordt er verder gewerkt. Op 25 mei is er een nieuwe denktank-dag voor de Silence of the Bees-partners in De Neushoorn.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)