Schildpadden speuren op Voorstreek en Tuinen

27 apr 2016 - 16:38

Twee kunstenaars maken zich zorgen over de Leeuwarder binnenstad. In 2018 moet het er wel bruisen, vinden zij. Vandaar dat zij een ludieke actie bedachten. Op schildpaddentocht!

LEEUWARDEN Wie in 2018 naar Leeuwarden komt, moet niet alleen verrast worden door een bijzonder cultureel programma, maar ook door een levendige binnenstad. Kunstenaars Joris Collier en Gerdie de Jong zien met lede ogen aan dat de leegstand toeslaat in sommige, oh zo mooie winkelstraten zoals de Voorstreek, de Tuinen, de Kelders en de Oosterstraat. Om het tij te keren, bedachten zij een ludiek plan: een zoektocht naar mini-schildpadden, kleine kunstwerken, die in winkeletalges zijn verstopt.

Meer dan vijftig winkeliers openden hun deuren voor de kunstschildpadjes – diertjes die volgens Collier en De Jong toonbeelden zijn van standvastigheid en vastberadenheid. De middenstanders verstopten de kleinoden in hun etalage of tussen hun koopwaar. Klanten die er een tegenkomen, kunnen een prijs winnen.

,,Als niemand zich meer druk maakt om de middenstand, zullen er winkels verdwijnen’’, vreest De Jong. Volgens haar kompaan Collier kunnen kunstenaars hiertegen ageren: zij hebben immers creatieve ideeën hoe je winkelgebieden, die uit de gratie dreigen te raken bij het publiek, weer een nieuwe aantrekkingskracht kan bezorgen.

De binnenstad redden zal wel niet lukken, denken de kunstenaars, maar een steuntje in de rug is hun schildpadden-zoek-project zeker wel. ,,Wij kunnen reuring brengen, voor levendigheid zorgen.’’

Deze week worden de schildpadjes verstopt. De hele maand mei kunnen ze worden gezocht. Op 1 juni wordt er een prijs van 100 euro verloot en een kunstwerk van Joris Collier.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)