‘Culturele hoofdstad is niet alleen Leeuwarder feestje’

In 2018 is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Dit heeft impact op heel Fryslân. ,,Het gaat niet alleen om Leeuwarden, maar om de hele Fryske mienskip’’, benadrukte Immie Jonkman van Culturele Hoofdstad 2018 tijdens de zogenaamde Ynspiraasjejûn in Niawier.
Inwoners, organisaties en bedrijven uit de gemeente Dongeradeel konden tijdens deze avond vragen stellen en inspiratie opdoen voor een project. ,,Culturele Hoofdstad is een prachtige kans om een groot publiek kennis te laten maken met de schoonheid van Dongeradeel’’, aldus wethouder Pytsje de Graaf van Dongeradeel.
Douwe Zeldenrust van Keunstwurk presenteerde de online kennisbank www.stipe.frl Deze website kan mensen verder helpen met hun eigen projectplan. Ook in Dongeradeel zijn genoeg mensen met ideeën. Wat voor ideeën? Dat houden ze liever nog even geheim, uit angst dat anderen er met hun plannen vandoor gaan.
Vanuit de bewoners was er deze avond ook kritiek. Zie voor een korte impressie van de ynspiraasjejûn in Niawier, bijgaand filmpje.
Tekst en filmpje: Klasina van der Werf