Operatie Ingraven: Aukje Schaafsma in Cornwall

22 apr 2016 - 13:30

Wat is dat toch, die verbondenheid die mensen met hun geboortegrond voelen? Performancekunstenares en actrice Aukje Schaafsma laat die vraag niet los. Ze onderzocht de kwestie in 2013 al op Schiermonnikoog en deed het deze maand weer, ditmaal in Cornwall.

Door Kirsten van Santen

Schaafsma verbleef vijf weken in het Engelse kustgebied in het kader van het uitwisselingsproject Tosta, een samenwerkingsproject tussen verschillende kunstenaars uit het Atlantische kustgebied dat in het kader van Culturele Hoofdstad 2016: San Sebastian wordt georganiseerd. Ze is net terug en druk bezig met het monteren van de videobeelden die ze in Cornwall vergaarde.

Wat de kunstenares op Schiermonnikoog deed, liet ze ook een groep zingende Britten ondergaan: ze groef hen voor haar performance Grûn in op het strand, tot aan hun nek in het zand, in wind en regen, al zingend in hun eigen taal.

Dat levert een surrealistisch en ook wel koddig beeld op: licht deinende kopjes tussen het stuifzand die prachtige klanken voortbrengen. De wortels die gevoeld worden, de geaardheid die men ervaart, wordt heel even bijna tastbaar. Deze mensen horen hier, dat zie je, dat hoor je, dat weet je even heel zeker.

Voor Schaafsma zelf is dat anders. Haar roots liggen weliswaar in Friesland, maar zij schept er juist genoegen in om zich op verschillende plaatsen op de wereld thuis te voelen. Hoe doe je dat? Hoe snel lukt dat? Aan welke voorwaarden moet je dan voldoen?

Het ingraaf-project wil ze graag vervolgen, met zingende native speakers van minderheidstalen. Of dat lukt, is de vraag. Er is veel te doen. Acteren in Tryaterproducties en in La Isla Bonita, veldonderzoek verrichten voor een voorstelling in Heechterp-Schieringen, plannen ontwikkelen. Wat vast staat, is dat Schaafsma’s werk tijdens de Admiraliteitsdagen in Dokkum, eind deze zomer, is te zien.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)