Internationale theaterwereld in Fryslân

13 apr 2016 - 19:26

Voor de meeste internationale theatermakers is Fryslân een onontgonnen gebied. Maar na vandaag lijkt daar verandering in te komen. Vijftig professionals uit de mondiale theaterwereld maakten een tour door de provincie en kregen alvast een voorproefje van wat er in 2018 staat te gebeuren. ‘Meestal als ik in Nederland kom, neem ik de trein naar het zuiden, maar de volgende keer koop ik een ticket naar Friesland’, belooft Tracy Geraghty uit Galway., een stad aan de Ierse westkust.

Het gezelschap bezocht onder meer Kimswerd, Franeker en Leeuwarden waar ze uitgebreid werd geïnformeerd over enkele projecten uit het programma van Leeuwarden-Fryslân 2018. De delegatie neemt vanaf vandaag deel aan het IETM-congres: een tweejaarlijkse conferentie voor circa zeshonderd professionals uit de mondiale theaterwereld.

Het is een goed gebruik om een dag voor de IETM, die jaarlijks in de lente en herfst in Europese steden plaatsvindt, een zogeheten pre-meeting te houden. Dit jaar viel de beurt toe aan Fryslân. En dat is een eer, zegt Jelle Burggraaff die namens CH2018 het internationale netwerk coördineert: ,,Het is bovendien een uitgelezen kans om professionals, kenners van het theatervak, alvast een beetje te laten proeven aan ons programma. En gelukkig is men onder de indruk.”

Ook Geraghty neemt enthousiaste verhalen mee naar Ierland waar ze met haar stad Galway nog in de race is om in 2020 culturele hoofdstad van Europa te worden. Ze heeft geregeld contact met Burggraaff in Leeuwarden om tips te krijgen en ervaringen uit te wisselen. ’Wat ik zo mooi vind is de hechte gemeenschap hier en wat er allemaal op lokaal gebied kan worden georganiseerd. Dat moeten we ook in Ierland gaan doen’. Zo staat de Ierse ’s ochtends zichtbaar te genieten bij het uit honderd vrouwen bestaande boerinnenkoor dat deze zomer meedoet aan de openluchtvoorstelling Grutte Pier. ‘Small groups can make big things’, benadrukt ze.

Rijdend door het Friese landschap kijkt Geraghty haar ogen uit. De architectuur van de boerderijen vindt ze prachtig, evenals de ‘dikke, grote wollige schapen die in de weilanden grazen’.. De Ierse film- en televisiemaker is op dit moment bezig met een project over schapen en zal de Friese beelden mogelijk daarin verwerken. Maar er is ook een andere, minder zonnige kant, zegt ze.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)