Lân fan taal: van liefdestempel tot talencentrum

Het grote KH2018-evenement Lân fan taal krijgt gestalte. Projectleider Siart Smit en gedeputeerde Sietske Poepjes presenteerden de plannen gistermiddag in het Provinsjehûs in Leeuwarden. De Prinsentuin en het Oldehoofsterkerkhof willen zij omtoveren tot één groot festivalterrein waar meertaligheid wordt belicht, gevierd en beschouwd.
Door: Kirsten van Santen
Video: Erwin Hendriks
Een snoepwinkel van taal, zo noemt Smit de plannen die voor 2018 op stapel staan en die bij elkaar 5,1 miljoen euro kosten. Niet alleen Leeuwarden fungeert als podium van dit onderdeel van KH2018: in de hele provincie staan projecten omtrent taal en meertaligheid op stapel. Een Taalkaravaan zal bijvoorbeeld de provincie rondreizen. Voor scholen komt er een educatief programma.
In Leeuwarden komen onder meer een publiekscentrum en een Taalexpo, het laatste paviljoen moet op het Oldehoofsterkerkhof verrijzen. De Leeuwarder gemeenteraad moet zich daar overigens nog over uitspreken. Het publiekscentrum voor meertaligheid en de exporuimte behoren tot de zogeheten ‘legacy’ van KH2018, dat betekent dat ze blijvend zijn.
De Oldehove, zo onthulde projectleider Smit, wordt gebruikt als projectiescherm en in de Prinsentuin komt onder meer een ‘talige’ speeltuin en een tempeltje waarin bezoekers lieve woorden toegefluisterd krijgen. Daar tegenover komt ook een tempel met scheldwoorden.
Veel onderdelen zijn interactief en vragen om een actieve houding van bezoekers. Er is voor elk wat wils, zei gedeputeerde Poepjes: men kan bij Lân fan taal terecht voor een dagje uit met het hele gezin, voor een hippe ‘experience’ omtrent taal of om wetenschappelijk onderzoek te verrichten.
Binnen Lân fan taal werken verschillende instellingen samen. Tresoar, de Afûk, HCL, de RUG, Fryske Akademy en Omrop Fryslân bundelen de krachten.
Meer informatie: www.lanfantaal.nl