Het leger van Grutte Pier (deel 1)

10 apr 2016 - 14:37

De Friese legende Grutte Pier wordt tot leven gewekt in een voorstelling van Dirk Bruinsma en PeerGroup. Een leger werd vrijdagavond gedrild. Redacteur Kirsten van Santen van de Leeuwarder Courant ging voor Finster op Fryslân mee als embedded journalist.

Deel een: touwklimmen.

Het touw dat niet beklommen werd

Een zee van touwen hangt tussen de bomen van het survivalbos, even buiten Leeuwarden. We zijn net ingedeeld in vier groepen – vier niveaus dus. Per abuis ben ik in de hoogste groep beland en daarom sta ik hier, omringd door breedgeschouderde mannen in strakke sporttenues waaronder de spieren pulseren. Zij aanschouwen de touwen en zien mogelijkheden, lol, uitdagingen. Ik, in mijn ruimvallende jack, zie de touwen zachtjes wiegen in de avondwind: obstakels en afgangen.

Wij zijn hier, op vrijdagavond, met een stuk of vijftig mensen bijeengekomen om het leger De Arumer Zwarte Hoop te formeren voor de locatievoorstelling Grutte Pier fan Kimswert van de 30-jarige regisseur Dirk Bruinsma. Werd vorig jaar in deel een van het drieluik de boerderij van Grutte Pier in brand gestoken, dit jaar wordt zijn vrijheidsstrijd verbeeld. De voorstelling is deze zomer te zien.

Bruinsma wil het leger van Grutte Pier een belangrijke rol in zijn voorstelling laten spelen. Fitte mannen en vrouwen – de figuranten - worden acht keer, in een soort bootcamp, getraind om grootse daden te verrichten. Als ‘embedded journalist’ doe ik mee. Het hardlopen is te doen. Wat daarna komt, vreesde ik al. De touwen. De netten. De vereiste spierkracht in armen en handen. Hopeloos bungel ik heen en weer. Ik voel de eerste blaren al op komen zetten. Ik krijg een bloedneus.

Ook voor Alco de Jong van de Nieuwe Bildtdijk, nota bene een nazaat van Grutte Pier, viel deze eerste training niet mee. De Jong traint voor een triathlon, is een sportief mens. Maar de touwen nekten hem. ,,Alles tintelt’’, zegt hij, wijzend op zijn onderarmen. Maar zoals het een afstammeling van Pier Gerlofs Donia betaamt, geeft hij niet op. Over twee weken komt hij weer.

Als Hollandse import sta ik mijlenver verwijderd van de Friese legende die voor vrijheid streed, maar ook ik zet door. Ik weet niet of het nog wat wordt tussen het touw en mij, maar het is een poging waard. Wordt vervolgd.

Grutte Pier Serie:

Tekst en interviews - Kirsten van Santen

Camera en montage - Niels Gerstel

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)