Eerste miljoenen voor projecten LWD2018

01 apr 2016 - 10:39

Een groot deel van het beschikbare programmabudget  van LWD2018 is deze week toegekend aan de producenten van 45 projecten. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst van de verschillende producenten. Het gaat voornamelijk om projecten die voor het oorspronkelijke bid book zijn bedacht.

Er is in totaal een bedrag van 23 miljoen euro toegezegd.

Daarmee is nu 80 procent van de op dit moment vrij beschikbare middelen aan de verschillende onderdelen toegekend. Door de toekenning van de bedragen komt er voor de producenten een einde aan een onzekere periode. Hun projecten vormen de basis van het programma van LWD2018.

De toekenning houdt in dat o.a. de projecten Giant Steps, Behind the Front Door, Royal Friesian, Strangers on Stage, Adje Lambertz, Lost in the Greenhouse en een veertigtal andere ideeën verder uitgewerkt kunnen worden. Het centrale thema van LWD2018 is Íepen Mienskip'. Dit thema moet de rode draad zijn die door de gezamenlijke projecten gaat lopen.

Een klein aantal projecten had al eerder duidelijkheid gekregen vanwege de langere aanlooptijd van hun plan. Projecten als Floating Future, Flying Carnaval, Museum of Love en Romantic Painters from the North zijn geschrapt uit de programmering. Deze projecten waren te duur of pasten niet binnen het gedachtegoed van de organisatie . Met een aantal partners wordt de komende maanden gezocht naar middelen om hun project alsnog mogelijk te maken. Enkele plannenmakers hebben al aangegeven door te gaan met hun project. Zij proberen op andere wijze het benodigde budget bij elkaar te krijgen.

,,Het besluit is een mijlpaal voor de organisatie van Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Het fundament voor het programma 2018 is nu gelegd, en de invulling en ontwikkeling kunnen concreet worden gemaakt. We zijn ervan overtuigd dat we met deze keuzes recht doen aan de uitgangspunten van het bid book uit 2013 en de financiële afspraken die daarin zijn vastgelegd”, aldus algemeen directeur Lieven Bertels.

 

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)