Multicultureel gospelkoor All for One al vijf jaar verbindend

19 feb 2016 - 09:35

De Vrijheidswijk in Leeuwarden is een goed voorbeeld van hoe een multiculturele samenleving kan functioneren. De inwoners komen geregeld samen in het MFC Mozaïek voor diverse activiteiten of gewoon voor een praatje of een gezellig samenzijn. Het wijkcentrum is ook de thuisbasis voor het gospelkoor All for One.

Interview en montage: Erwin Hendriks
Camera: Remco Brattinga, Erwin Hendriks

Al vijf jaar lang vinden verschillende culturen uit de Leeuwarder samenleving elkaar bij het multicultureel gospelkoor All for One dat wekelijks oefent in het wijkgebouw. Het koor bestaat uit meer dan 50 zangers en zangeressen van meer dan 10 verschillende nationaliteiten. Het gospelkoor viert dit jaar haar eerste lustrum. Dirigent Wilco Kloosterman en muzikaal begeleider Basile Maneka zijn de oprichters van het koor. Basile begeleidt de zang met gitaarspel en percussie. Hij groeide op in Kinshasa temidden van een rijke Congolese muziektraditie. Veel van de composities van het koor zijn dan ook van zijn hand. Wilco is naast All for One dirigent bij twee andere koren. In 2011 besloot het duo het multiculturele gospelkoor op te richten met als doel verschillende culturen met elkaar te verbinden.

Voor veel koorleden voelt het koor als een tweede familie, waarmee zij lief en leed delen. Daarbij is het niet van belang of je nu een nuchtere Fries bent, een gepassioneerde Antilliaan of een koelbloedige Oost-Europeaan. De liefde voor God, maar bovenal de liefde voor muziek staat voorop.

Het lustrumfeest vindt op 30 april 2016 plaats met een uitvoering in muziekcentrum Neushoorn. De Senegalese percussiegroep Deggo zal het jubileum opluisteren met opzwepende ritmes en dansen. All for One zingt gospels in allerlei verschillende talen. Gospelsongs in het Zulu, Engels, Lingala of Papiamento. Vaak ook begeleid door Afrikaanse percussie. Het belooft dus een swingende avond te worden.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)