Van wie is dit land #1 Doodse stilte in de Noedpolder

16 feb 2016 - 14:52

De weelde is weg, zegt weidevogelbeschermer en roofvogelonderzoeker  Henk Waterlander. De Noedpolder bij Idskenhuizen is stil geworden. Met de insecten, de vogels en de bloemen is de kleur uit het land verdwenen.

Vijftien jaar geleden kreeg Waterlander, samen met boer Marten Leenstra de Sulveren Skries, een provinciale prijs voor het uitmuntende agrarisch- en landschapsbeheer in de polder. Ze bedachten een vorm van getrapt maaibeheer, waardoor jonge vogels tijdens het maaien konden vluchten in halfhoog of hoog gras.

De Noedpolder leefde. Maar in 2001 kwam de diepontwatering. Het land werd opnieuw verkaveld, er werden diepe sloten getrokken en een stelsel van drainagebuizen houdt de grond droog. Twee jaar na de herinrichting was Henk Waterlander tweederde van de vogels kwijt. ,,En in 2009 nestelde er bijna niets meer.’’

Als je in de Noedpolder nu nog vogels wilt horen, zegt Waterlander, moet je er een bandrecorder met vogelgeluiden neerzetten. Hij werkt inmiddels samen met boer Wiebe Leenstra, die speciaal voor de weidevogels soms een stukje land laat onderlopen.

Ze doen hun best, ze willen allebei wel, maar het blijft geknutsel in de marge. Eigenlijk moet het grondwaterpeil gewoon omhoog. ,,Het is nog steeds mijn gebied’’, zegt de Sint Nykster vogelwachter. ,,Maar er zijn zoveel mensen die besloten hebben over de Noedpolder. Soms denk ik; wanneer ben ik eens aan de beurt.’’

Maker: Jantien de Boer

Camera: Ronald Talma

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)