Van arm naar gastvrij

10 feb 2016 - 05:00

In de Leeuwarder wijk Heechterp-Schieringen moet binnenkort een ware stadscamping verrijzen. Er wordt nu druk gezocht naar een geschikte plek, een voorkeur is er al. Deze zomer, tijdens het festival Welcome to the Village, zou de camping haar eerste gasten al moeten ontvangen.

Tekst en video: Wendy Kennedy  

Bewonersbedrijf

Harold Hesselink van het bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen heeft bijna geen moment rust in het kleine kantoortje aan de Larixstraat. Het is een komen en gaan van wijkbewoners die vragen hebben over van alles, zoals een cv voor een sollicitatie. En er is net ingebroken, wat ook weer veel tijd in beslag neemt. ,,Der is mar in lyts bedrach meinommen, want hjir falt neat te heljen’’, aldus Hesselink.

Het bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen is ooit gestart met geld van de Bankgiroloterij. Inmiddels draaien ze zelfstandig met inkomsten uit het groenonderhoud in opdracht van de gemeente, het schoonmaken van portiekflats van Elkien, een klusjesdienst in de wijk en een cateringservice. Binnenkort kan er een camping aan deze lijst worden toegevoegd.

De organisatie van LWD2018 kwam onlangs bij het bewonersbedrijf met het idee een camping te beginnen in de wijk. Geen slecht idee, vond Harold.

Om dit in 2018 te bereiken, moet er nu al hard worden gewerkt. Daarom is het plan om dit jaar al voor het eerst gasten in de wijk te laten overnachten. Een selecte groep bezoekers aan het festival Welcome to the village, wordt in de wijk onder gebracht. ,,We moatte no al begjinne om te sjen wat wurket en wat net wurket sadat it yn 2018 goed stiet.’’ Ook wordt er nu druk gezocht naar geschikte plekken voor de camping.

Samen met de gemeente wordt gekeken naar de mogelijkheden en eisen voor het runnen van een camping. Nu al blijkt dat niet alles gelijk al in kannen en kruiken is. De voorkeursplek voor de camping blijkt een voormalige vuilstort te zijn. ,,We moatte no sjen oft dat problemen opsmyt.’’ Belangrijker vindt Harold, dat het een camping wordt van de wijkbewoners.

,,Wy, de wykbewenners, wolle de besikers fan 2018 in waarm wolkom jaan’’, vervolgt hij. ,,We kinne soargje foar it iten of ferfier. Bygelyks troch it opsetten fan in fytsferhier of we ferfiere minsken mei in tuktuk, ik neam mar wat.’’ Zonder betrokkenheid van de wijk, zal het een mislukking worden, is zijn verwachting.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)