Cultureel Hoofddorp De Hoeve zindert al

03 feb 2016 - 14:01

In 2018 hebben we niet alleen een Culturele Hoofdstad, ook een Cultureel Hoofddorp: De Hoeve. Dansdocent Willy van Assen is er nu al druk mee bezig.

Tekst en beeld Ines Jonker

Willy (32) is leerkracht op een basisschool in Buitenpost én dansdocent bij haar eigen bedrijf Danswil. Ze geeft dansles op basisscholen, asielzoekerscentra en ze begeleidde figuranten van iepenloftspul Maraton in Jorwert.

In april vorig jaar besloot ze mee te doen aan De Reis, een opleidingstraject in Community Art in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Community Art

Community Art richt zich op een gemeenschap, en kijkt samen met de bewoners wat er leeft. Daar wordt een kunstzinnige en creatieve invulling aan gegeven.

Ze solliciteerde, met succes: ze werd geselecteerd als een van de acht kunstenaars. Op de eerste dag van de opleiding, een speeddate met de projecten waar de kunstenaars aan gekoppeld konden worden, kreeg ze een minuut om zichzelf te pitchen.

Match

,,Ik had De Hoeve meteen op 1 staan. Het leek me heel leuk om hier aan de slag te gaan. Ik kom zelf uit een dorp, Noardburgum, en had het idee dat De Hoeve wel bij me paste.’’

Van Assen had opnieuw geluk: ook het dorp zag het zitten met haar, er was een match.

In de maanden daarna maakte Willy kennis met de inwoners van De Hoeve. Ze vroeg de dorpelingen wat ze van hun dorp vinden, waarom ze er graag wonen en wat ze als onmisbaar zien. Ze ging naar de repetitie van het koor, was bij een training van de korfbalvereniging en bij de vergadering van Plaatselijk Belang. Al snel raakte ze onder de indruk van de kracht van dit Stellingwerfse dorp.

Aanvankelijk richtte de kunstenares zich vooral op de school van het dorp, OBS De Klaeter. Samen met de kinderen bracht ze in kaart wat volgens hen de belangrijkste plekken van De Hoeve zijn.

Momenteel is Willy druk bezig met het schrijven van een projectplan. Ook gaat ze regelmatig naar De Hoeve om verdere contacten te leggen. En dan kan het los met de repetities.

Wat zal er straks te zien zijn?

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)