Hoe open is de Fryske mienskip?

20 jan 2016 - 15:00

Deel 8: Brazilië

‘Iepen mienskip’, luidt de titel van het bidbook van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Maar, hoe open is de Friese gemeenschap voor mensen van buiten? Het Finster vroeg het aan zogeheten Nieuwe Friezen, mensen die vanuit het buitenland in Friesland zijn komen wonen.

Giuliani Gadioli Campos (35) uit Brazilië

Gemaakt door Ines Jonker

Giuliani verloor haar hart aan een Fries in haar geboorteland en ging vijftien jaar geleden met hem mee naar Friesland. Nu woont ze met man en twee kinderen in Oudega (S). Giuliani werkt als verpleegkundige in MCL.

Hoe was het voor haar om als Braziliaanse vanuit een grote stad in een Fries dorp terecht te komen?

Dave McDonald (53) uit Australië

Gemaakt door Ines Jonker

Dave McDonald kwam begin jaren negentig in Nederland terecht door zijn Nederlandse vriendin die hij in Australië was tegengekomen. Sinds 1994 woont hij onafgebroken in Friesland. Hij is twee jaar geleden gescheiden, woont tegenwoordig in Goënga, heeft een zoon en werkt als snoeispecialist.

Campbell Forbes (63) van de Bahamas

Gemaakt door Wendy Kennedy

Campbell Forbes woont sinds 1989 in Harlingen. Op de Bahama’s is hij met een Nederlandse getrouwd. Na een aantal jaren in de Cariben te hebben gewoond, verhuisden ze naar Fryslân. Hij is uiteindelijk gescheiden, maar is toch in Harlingen blijven hangen. Campbell is muzikant en werkt als ouderenverzorger bij thuiszorg Het Friese Land. Inmiddels woont hij alweer een tijdje samen met zijn Canadese vriendin, in hartje Harlingen.


Danijel Dizdarevic (40) uit Bosnië-Herzegovina

Gemaakt door Ines Jonker

Danijel kwam midden jaren negentig als asielzoeker in Nederland en settelde zich na enige omzwervingen in Friesland. Hij woont nu met zijn Friese vrouw en drie zoontjes in Leeuwarden en werkt als ingenieur civiele bouwtechniek.


Ruzhdi Berisha (52) uit Kosovo

Gemaakt door Wendy Kennedy

Ruzhdi is Albanees en is in 1994 uit Kosovo gevlucht vanwege de Balkanoorlog. Samen met zijn Friese vrouw en twee kinderen woont hij in Heerenveen en hij werkt bij de FUMO in Grou.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)