De mienskip van korfbalvereniging Quick'21

04 jan 2016 - 05:00

‘Bij Quick zit je niet alleen op korfbal’

Al 94 jaar wordt er gekorfbald in Oudega bij Drachten. Vereniging Quick ‘21 begon als zondagsclub. De zondagse preek werd soms zelfs verzet voor een belangrijke wedstrijd.

Tekst Ines Jonker Beeld Wendy Kennedy

De zeventienhonderd inwoners van Oudega kunnen kiezen uit maar liefst zestien sportverenigingen: twee biljartclubs, twee dartclubs, gymnastiek, volleybal en tennis, om maar wat te noemen.

Korfbalvereniging Quick is met haar 94-jarig bestaan een van de oudste.

115 Leden telt de club anno 2015, en dat is redelijk constant, zegt voorzitter Neeltsje Schonenburg. ,,Der komme wol minder bern as eartiids, en de basisskoallen sille fusearje dus dat kin ek gefolgen hawwe.''

Weiland

Hoe het begon met Quick, dat in de beginjaren overigens Top heette. Caféhouder Wietse Mulder, die tevens bakker en boer was, had in de jaren twintig van de vorige eeuw nog wel een stukje weiland over dat liefhebbers uit het dorp konden gebruiken als korfbalveld: de bosk.

In 1961 verhuisde de vereniging naar de Kampen waar ze ook een eigen gebouwtje kreeg en sinds een jaar korfballen de junioren van de club in de sporthal van het splinternieuwe MFC de Gearrin.

Koffie

Op de eerste zaterdag in de kerstvakantie is het een levendige boel in het MFC. Ouders halen een bakje koffie bij de bar, kleine kinderen scharrelen rond en de F1’tjes rennen zich het vuur uit de sloffen om een overwinning te behalen op Invicta uit Kollum.

Een van de oudere leden is Auke Kuipers. De 66-jarige Oudegaster is er praktisch elke zaterdag. Hij volgt de prestaties van ‘zijn’ club op de voet.

Al decennia is hij lid van Quick ‘ 21. Zelf speelt hij niet meer, maar ooit korfbalde hij er op hoog niveau. ,,Ik wie altyd goed foar fiif, seis punten. Ja, ik haw myn kuorbalstrjitsje wol skjin fage'', vertelt hij trots.

Dat zijn team in de tachtiger jaren van de vorige eeuw degradeerde na een wedstrijd waarin uitgerekend hij niet meespeelde… hij kan het eigenlijk nog steeds niet verkroppen. Nu heeft hij een andere functie.

Halloween

De leden korfballen niet alleen samen, er zijn ook allerhande gezamenlijke activiteiten buiten het sportveld. ,,Yn fakânsjes wurdt der altyd in aktiviteit organisearre foar de jeugd, lykas Halloween, in moarnsbrochje mei Peaske of in playbackshow’’, vertelt Neeltsje.

Daardoor is de binding met de vereniging groot. ,,En wy hâlde ek ferkeapaksjes om de kontribúsje sa leech mooglik te hâlden.’’

Vaak zijn hele gezinnen lid van de club. Neeltsje: ,,Trijekwart fan 'e bern hat âlden dy't ek kuorbalje.’’ Dat geldt bijvoorbeeld voor Anita Wiersema en haar kinderen Jeroen en Femke.

Scheidsrechter

Bijna alle leden zitten wel in een van de acht commissies die de vereniging telt, zoals de kantine-, de sponsor- of de activiteitencommissie. En anders is iemand wel coach, of scheidsrechter. Dat begint vaak al op jonge leeftijd.

De wedstrijd van de F’jes wordt deze dag gefloten door Stanneke Boonstra. Het veertienjarige meisje krijgt een opleiding tot scheidsrechter. ,,Ik zag iemand fluiten bij een zaterdagwedstrijd en dacht: dat wil ik ook.’’

Stanneke is sinds haar zevende lid en speelt inmiddels in B2. ,,Het leek me een hele leuke sport; vanwege het spel, en hoe je met mensen omgaat. Al mijn vrienden zitten op korfbal.’’ Haar ouders waren geen korfballers. Maar inmiddels is haar vader trainer.


Het hoofdthema van Lwd2018 is iepen mienskip. Daarom onderzoeken Ines Jonker (Leeuwarder Courant) en Wendy Kennedy (Omrop Fryslân) voor Finster op Fryslân het fenomeen mienskippen. Wat voor mienskippen zijn er en hoe open zijn ze, de historie en hoe zit het met de gemeenschapszin in onze samenleving. Dit is een greep uit de invalshoeken die onder meer aan bod komen in deze serie.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)