Is crowdfunding de toekomst?

07 des 2015 - 05:00

Het is misschien wel een van de grootste misverstanden die er omtrent LWD2018 heersen. Er ligt een grote zak geld klaar voor het uitvoeren van allerlei projecten. Maar, veel van de projecten moeten zélf voor financiering zorgen. Dat kan bijvoorbeeld met subsidies, fondsen, sponsoring én met crowdfunding. De grootste crowdfundwebsite op het gebied van kunst en cultuur in Nederland, voordekunst, is bijna twee jaar actief in Fryslân.

Tekst en video Wendy Kennedy

Crowdfunding = Een kunstenaar vraagt publiek geld te doneren voor de financiering van haar of zijn project in ruil voor een tegenprestatie.

Voordekunst heeft nu twee jaar een Friese pagina. Verschillende projecten presenteren zich op de site en er is tot nu toe ruim dertigduizend euro opgehaald. Zoals geld voor het opnemen van een cd, het uitgeven van een boek of steun aan een speelfilm. Een van de meest succesvolle crowdfunders op de site is Aafke Ytsma uit Leeuwarden.

Walk of art

Voor haar kunstproject Walk of art heeft ze €3500 opgehaald. Ze heeft van dit geld een wandeltocht door Nederland, België en Frankrijk gemaakt. Tijdens deze reis heeft ze de verschillende landschappen die ze tegenkwam geschilderd. Mensen konden geld doneren voor haar project. Als tegenprestatie kreeg men onder meer een ansichtkaart of een aquarel, afhankelijk van de hoogte van het bedrag.

Ook al heeft Aafke het bedrag ruimschoots binnengehaald, het ging niet vanzelf. Ze geeft in onderstaand filmpje een aantal tips voor succesvolle crowdfunding.

Nieuw kunstklimaat

Aafke is in 2011 afgestudeerd aan de kunstacademie in Zwolle. Ze vindt dat er de afgelopen jaren veel is veranderd in de kunstsector en zoekt de oorzaak in de bezuinigingen. ,,Tegenwoordig moet kunst bijna altijd een plaats hebben in de samenleving. Het moet een sociale functie hebben.’’ Ze vindt dit geen slechte ontwikkeling, maar zelf werkt ze niet zo. "Mijn interesse ligt in het beeldende vermogen van de schilderkunst."

Daardoor is het werken in de kunsten er voor haar niet makkelijker op geworden. ,,Gelukkig maak ik relatief toegankelijk werk, dat scheelt dan weer.’’ Kunstenaars moeten vaker andere manieren vinden om geld binnen te krijgen, zoals via crowdfunding. ,,In het begin was ik onzeker en dacht: wie wil mij nou geld geven? Wie vindt dat nou leuk? Ik had niet gedacht dat het zo’n succes zou worden.’’

  

Foto's: Aafke Ytsma aan het werk in haar tijdelijke werkplaats in Beetsterzwaag.

Publiek

Crowdfunding heeft Aafke op ondernemend vlak veel gebracht, én het heeft haar publiek groter gemaakt. Vooral als beginnend kunstenaar geen overbodige luxe. ,,Het is heel anders dan de klassieke manier van werken, waarbij je constant alleen aan het werk bent. Eenmaal klaar organiseer je vervolgens een expositie waarvoor je mensen uitnodigt. Met crowdfunding houd je mensen tijdens het proces op de hoogte, ze zijn constant betrokken.’’

Voordekunst

Voordekunst is in 2010 opgericht. Kunstenaars hebben via het online crowdfundplatform inmiddels miljoenen euro’s opgehaald. In het begin richtte de organisatie zich vooral op Amsterdam, maar de laatste tijd proberen ze ook elders in het land crowdfunding op het gebied van kunst en cultuur populairder te maken. In Fryslân wordt samengewerkt met Keunstwurk. In Leeuwarden worden regelmatig informatiebijeenkomsten en spreekuren georganiseerd. Volgens oprichter en directeur van voordekunst Roy Cremers, is crowdfunding erg geschikt voor Fryslân.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)