De mienskip van Oosterschelling

01 des 2015 - 05:00

Eilandbewoners zijn van oudsher meer op elkaar aangewezen dan mensen op de wal. Dat is anno 2015 nog steeds goed te zien op de oostkant van Terschelling, door de bewoners zelf Oosterschelling genoemd. Zo geldt daar de burenplicht, spreken (vooral de oudere) bewoners Aasters en gaan ze ‘Op ‘e riid’.

Tekst Ines Jonker Beeld Wendy Kennedy

Hij heet Jan Zorgdrager, maar iedereen op Terschelling kent hem als ‘Jan van Akke’, genoemd naar zijn moeder die op 17 oktober haar laatste adem uitblies in Formerum. ,,Op 6 uur na is ze 102 geworden’’, vertelt haar 67-jarige zoon, nummer 7 in het eilander gezin van tien kinderen.

Vader Cees was boswachter op het eiland, Jan trad in zijn voetsporen. ,,Ik was de enige van de kinderen die geïnteresseerd was in natuur’’, vertelt de inmiddels gepensioneerde bosopzichter.

Koster

Net als veel eilandgenoten had Zorgdrager meer dan één baan. Al sinds 1974 is hij koster van de Sint Janskerk in Hoorn. Hij is trots op ‘zijn’ kerk, een van de oudste gebouwen van Terschelling. ,,Daar zit een mooi verhaal aan vast’’, vertelt hij enthousiast.

Monniken

,,Het was ooit deel van het klooster van Lidlum, gelegen aan de waddenkust op de wal. De monniken hielden zelf vee en op een dag raakte er een koe kwijt. Een monnik ging zoeken, verdwaalde in de avondmist en ging het wad op. Zo belandde hij vooraan op de Boschplaat op Terschelling. Daar liep de koe, die inmiddels had gekalfd. De monnik keerde de volgende dag terug naar de wal en verkondigde: wij moeten naar de overkant, daar staat het gras veel hoger! Dus werd er een kapel gebouwd op deze plek, die in 1230 in gebruik werd genomen.’’

Processie

De plek waar de monnik de koe aantrof, kreeg de naam Sint Janshoek. Gelovigen gingen er in processie naartoe, met een beeld van Johannes de Doper.

Zorgdrager: ,,Nog steeds is dit een geliefd plekje bij Terschellingers. Als zij ‘Op ‘e riid’ gaan, dus met paard en wagen de natuur in trekken, gaan ze vaak hierheen.’’

Op ‘e riid

   

   

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)