Terschelling heeft overal een club voor

03 des 2015 - 05:00

Als de meeste toeristen zijn vertrokken van Terschelling, komt het eilander verenigingsleven weer op gang. Nergens is het aantal clubs per vierkante kilometer zo groot als op Terschelling, beweert Teunis Schol.

Tekst: Ines Jonker Video: Wendy Kennedy

,,Het aantal verenigingen is hier verschrikkelijk hoog. Ik denk dat er wel meer dan honderd zijn’’, vertelt de 73-jarige Teunis Schol, ook wel bekend als de boekenboer uit Formerum.

Onder de tientallen sport- en hobbyverenigingen zijn er ook typische eilander clubs, zoals de ielitersklup: een groep van zo’n vijftien mannen die in de wintermaanden regelmatig bij elkaar komt om vis te bakken en op te eten, onder het genot van vele sterke en minder sterke verhalen.

Kort geleden kwam het gezelschap samen in snackbar de Molenbaan in Formerum.

Vrijwel elke vereniging heeft zijn eigen ‘Op ‘e riid’. ,,Dan gaan ze met paard en wagen naar de Grië. Dansen, lekker eten en drinken. Dat is echt een traditie.’’

Van West naar Oost

Schol zag in 1942 het levenslicht ‘ûnder de toer fan West’ en verhuisde op zijn dertiende naar Oost, om in de zuivelfabriek van Formerum te gaan werken. Hij zou de rest van zijn leven op Oost blijven.

Dat was destijds nogal een overgang, van West naar Oost. En de verschillen bestaan nog steeds, zegt ook Jan Zorgdrager, koster van de Sint Janskerk in Hoorn. ,,In mentaliteit en karakter. Een Wester leeft meer bij de dag, een Aaster is behoudend. Aasters zijn van oorsprong agrariërs, ze hadden vee dat verzorgd moest worden dus was er altijd geld nodig. Aasters bin suunig, zeggen ze wel.  In West woonden veel reders, die voeren voor de VOC, hadden geroken aan de rijkdom in Amsterdam.’’

Heesterdijk

De scheidslijn tussen Oost en West ligt bij de Heesterdijk, iets voorbij Halfweg. Zorgdrager: ,,Als je daar vroeger overheen kwam en je zag een Wester, was het vechten.’’

Zie ook:

De mienskip van Oosterschelling


Het hoofdthema van Lwd2018 is iepen mienskip. Daarom onderzoeken Ines Jonker (Leeuwarder Courant) en Wendy Kennedy (Omrop Fryslân) voor Finster op Fryslân het fenomeen mienskippen. Wat voor mienskippen zijn er en hoe open zijn ze, de historie en hoe zit het met de gemeenschapszin in onze samenleving. Dit is een greep uit de invalshoeken die onder meer aan bod komen in deze serie.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)