Tweetaligheid goed voor de gezondheid

26 nov 2015 - 05:00

Ik woon in Harlingen. Inderdaad niet de meest Friestalige stad van Fryslân. De afgelopen tijd werd ik een aantal keren met name door collega-journalisten aangesproken op de Friese kopjes op deze site, die gevolgd worden door vaak Nederlandstalige artikelen met filmpjes waar soms weer Fries in gesproken wordt.
Is dat nou verwarrend of juist een mooie afspiegeling van de tweetaligheid van onze provincie? Of is het misschien juist wel heel gezond? U mag er zelf over oordelen.

Tekst: Wout Gerstel - Beelmateriaal: Dirk Jan Haarsma en Telegraph

Herstel van beroerte
Inmiddels is wetenschappelijk vastgesteld dat er een prachtig medisch voordeel aan de tweetaligheid zit. Namelijk meer kans op herstel van een beroerte. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh. Zij onderzochten honderden mensen die een beroerte hebben gehad en ontdekten dat 40 procent van de tweetalige patiënten, na verloop van tijd weer 'normaal' functioneerden. Bij patiënten die slechts één taal spreken, was dit een op de vijf.

Zie tekst van de Telegraph!

De resultaten zijn opvallend omdat lang is gedacht dat het kunnen spreken van meerdere talen, niet relevant was voor de gezondheid.
Tweetaligheid zorgt ervoor dat mensen kunnen omschakelen van de ene naar de andere taal. Deze omschakeling is een praktische manier om de hersenen te trainen, iets wat van pas komt als je moet herstellen van een beroerte.

Tweetalig tegen Dementie
Hetzelfde onderzoeksteam ontdekte eerder dat mensen die meer talen spreken op latere leeftijd dementie ontwikkelen, dan de mensen die één taal spreken.

Zie artikel in de Telegraph!

Om te voorkomen dat helemaal niemand de weg meer kwijt raakt heeft het Eurpeesk Buro foar Lytse Talen (EBLT) vorig jaar aan de provincie Fryslân gevraagd om het Fries zichtbaarder te maken op de ANWB-borden.

Dus Nederlands én Fries net als op deze website!

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)