Friese Hotellerie investeert in meer kamers

11 nov 2015 - 14:50

Het kan haast niet anders of hier moet een verband zijn met de miljoenen gasten die in 2018 worden verwacht bij de evenementen van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. De afgelopen tijd waren de plannen van de hotelhouders uitgebreid in de media. Alleen al in Leeuwarden groeit het aantal hotelkamers de komende jaren spectaculair!

Tekst: Wout Gerstel

Post Plaza

De internetsite hotel.blog.nl meldde groots dat Grand Hotel Post Plaza gaat uitbreiden. De vergaderzalen verdwijnen uit het 4-sterrenhotel tegenover het provinciehuis in Leeuwarden. Het aangrenzende congres- en vergadercentrum wordt getransformeerd tot extra hotelruimte. Er komen 40 kamers bij! Een verdubbeling van het aantal hotelkamers. Van de 18 vergaderzalen blijven er 4 over.


Boomhut De Uil

Deze zomer werd Boomhuthotel de Uil in Leeuwarden geopend. En dit is een vrij bijzonder hotel, want de Uil is namelijk een boomhut met een hotelkamer. De hotelboomhutkamer hangt aan de Zuidergrachtswal, vlakbij voormalig gevangenis Blokhuispoort. De hotelkamer is bedacht door ondernemer Oane Hoekstra.

Hij liet zich vooral inspireren door Harlingen, waar je kunt slapen in een reddingsboot, in een vuurtoren en in een oude havenkraan.

De ondernemer heeft de hotelkamer samen met Technotrain ontworpen, ontwikkeld en gebouwd. Technotrain is een bedrijf uit Dokkum welke gespecialiseerd is in freeswerk voor de hout- en bouwindustrie. Het plan is om de hotelkamer, ook wel Pod genoemd, tot 2018 in de boom te laten hangen. Hoekstra wil graag meer van zulke Pods in Leeuwarden neerzetten, voornamelijk op braakliggende terreinen.


Cats Hotel

Een ander nieuw kleinschalig hotel komt mogelijk in het pand van voormalig discotheek Fire aan de Nieuwestad. Het Cats Hotel, wat overigens niks met katten te maken heeft, krijgt 5 kamers. Bij succes zal dit uitgebreid worden met 10 extra kamers. Jaap Bronger  is de eigenaar van het pand en heeft grote plannen met dit pand. Zo wil Bronger het gehele pand transformeren tot een sfeervol binnenstadshotel, inclusief binnentuin en een restaurant.

Bronger heeft zich laten inspireren door smaakvolle, kleinschalige hotels in het land, zoals boutique hotel the Toren in Amsterdam. Bronger zal het gebouw eerst flink verbouwen, de oude, monumentale plafonds komen weer terug en er komt een nieuwe pub in het pand.
Het hotel krijgt de naam Cats Hotel omdat in dit statige pand vroeger de familie Cats woonde. Het pand heeft nu nog Catshuis op de gevel staan.


Hostel Blokhuispoort

In De Blokhuispoort, de voormalige gevangenis van Leeuwarden, is momenteel een flinke verbouwing aan de gang. Het enorme gebouw wordt momenteel geschikt gemaakt voor nieuwe functies. Zo zal de Bibliotheek zich hier waarschijnlijk vestigen en zijn er ook plannen om in dit gebouw een hostel te vestigen.

Trefwurden: 
LF2018 Finster op Fryslân
(Advertinsje)
(Advertinsje)