Arts-mikrobiolooch Annemarie van Elsacker: "Het is best spannend nu"

18 jan 2021 - 20:13

Arts-mikrobiolooch Annemarie van Elsacker en GGD-dokter Everhard Hofstra skoden moandeitemiddei in oere lang oan yn Weistra op Wei. Sy joegen antwurden op fragen fan harkers.

Foto: Shutterstock.com (Horth Rasur)

Wat is de Britske fariant fan it firus, en wat is it ferskil mei it âlde coronafirus?

"De Britse variant is een van de mutaties die we kennen, die kennelijk wat makkelijker zichzelf kan hechten aan cellen en kan zorgen dat die cellen nieuwe virusdeeltjes maken. Dat is wat het virus doet, het plakt aan je cellen en dan wordt het door die cellen mee opgenomen en dan gaat het virus zorgen dat die cel een soort fabriek van nieuwe virusdeeltjes wordt. Dat doet deze variant wat succesvoller dan de eerdere die we kennen," leit arts-mikrobiolooch Annemarie van Elsacker út.

"Virussen zullen altijd veranderen omdat er zoveel hele nieuwe kopietjes worden gemaakt, zullen er altijd kopieerfoutjes worden gemaakt en dat resulteert in veranderde virusdeeltjes. Een deel kan niet levensvatbaar zijn, of een deel dat niet merkbaar anders is dan we al hadden of een deel dat ander gedrag vertoont. Tot nu toe is er geen aanwijzing dat we die Britse variant niet vinden in onze testen. Ook is er geen aanwijzing dat de vaccinatie er niet effectief tegen zou zijn."

Wat is de Britske Fariant?

Wannear is de yninting effektyf tsjin corona, en bin ik beskerme?

"Je krijgt in principe twee spuiten. De volle effectiviteit van de vaccinatie is bereikt na die tweede spuit. Een week of drie, vier daarna. Het wil niet zeggen dat het in de tussentijd niet al enige bescherming heeft, maar het maximale is na de tweede spuit. Die onderzoeken zijn gedaan bij hele grote groepen vrijwilligers. Het is lastig om te zeggen wanneer het voor een individu de volle waardigheid heeft. Het lichaam wordt geplaagd door die vaccinatie en dan moet het reageren door afweercellen en antistoffen te gaan maken. De een is daar wat sneller in dan de ander", leit Van Elsacker út.

Wannear is de spuit effektyf?

Bianca Jongsma krijt de earste prik - Foto: GGD Fryslân

Hoe wurket it dalik mei de faksinaasjekampanje? Hoe wit ik wêr't en wanear't ik in prikje helje kin?

"Mensen die werken in de zorg en aan de beurt zijn, krijgen van hun werkgever een bericht en straks zullen de anderen, de mensen die thuis wonen en aan de beurt zijn omdat ze in de doelgroep vallen qua leeftijd of anderszins ook bericht van de overheid hoe ze een afspraak kunnen maken", leit GGD-dokter Everhard Hofstra út.

Hoe wurket it mei in ôfspraak foar faksinaasje?

Hoe steane wy der no foar yn Fryslân?

"Het is best wel spannend. Als die Britse variant zo succesvoller is in het zich verspreiden, dat grotere aantal mensen toch weer besmet raken, dan zul je dus ook weer grotere aantallen mensen ziek hebben. Ook al is het maar een klein deel van het totale aantal besmette mensen, in absolute zin worden dat toch weer grotere aantallen dan we aankunnen, als je niet oppast. Dan lopen de ziekenhuizen eind maart weer vol", seit Van Elsacker.

"We moeten ons echt aan die maatregelen houden en als we met zijn allen de kwetsbare mensen kunnen beschermen, dan hoop ik dat het we het met elkaar redden. Daarna komt best wel weer een periode dat we meer lucht krijgen, omdat we naar buiten kunnen en het weer beter is. Zodat de plekken en de momenten waarop je het aan elkaar overdraagt in de winter weer wat minder worden. Misschien is het nu wel de zwaarste tijd die we hebben met elkaar."

(Advertinsje)
(Advertinsje)