Fysioterapeuten ha it smoardrok fanwege thúswurkklachten: "We hebben het drukker dan ooit"

Fysioterapeuten ha it smoardrok mei minsken dy't klachten ha om't se thúswurkje. Sybo Offenga is fysioterapeut yn Ljouwert en hat in grôtfolle aginda. "Ieder gaatje in onze planning is inmiddels gevuld met corona-gerelateerde klachten. We hebben het drukker dan ooit tevoren."
© Omrop Fryslân, Johanna Brinkman
No't hieltyd mear minsken thúswurkje fanwege de coronamaatregels sjogge fysioterapeuten harren aginda folstreamen. "We zien echt een grote toename sinds het coronavirus", befêstiget ek Offenga. "Wat we vooral zien zijn nek-, schouder- en rugklachten doordat spieren lange tijd in de verkeerde stand zijn aangespannen. Dan schieten ze in de verkramping. Dat komt doordat mensen thuis niet zo'n goede werkplek hebben als op kantoor. Ze gaan met de laptop op de bank hangen of aan de keukentafel werken. Daardoor krijgen ze dit soort spierspanningsklachten."

Te lang trochwurkje

Net allinnich it wurkplak is faak net yn oarder, wit Offenga út eigen ûnderfining. "Reden van de klachten is dat mensen thuis vaak langer doorwerken. Thuis word je niet gestoord door een collega, waardoor mensen vaak te lang in dezelfde houding zitten. Een goede stoel is ontzettend belangrijk, maar ook op een goede stoel kun je slecht zitten. Het heeft vooral met je eigen houding te maken. Wat voorop staat is dat je niet te lang achter elkaar in dezelfde houding zit."
Ferslachjouwer Johanna Brinkman by de fysioterapeut
© Independer
Hieltyd mear minsken sitte mei harren spieren yn de knoop, fernimt Offenga. "Spieren zijn te veel en te vaak gespannen. Daar passen we onze behandelingen op aan. Maar we werken ook aan preventie, zodat je na de behandeling voorkomt dat je opnieuw klachten krijgt. We geven gericht advies over je houding, maar ook over de inrichting van je werkplek. Zorg voor een breed bureau, zodat je je spullen goed kwijt kan. Zet je laptop op een verhoging om je hoofd goed rechtop te kunnen houden. En scheidt werk en privé, zodat je ook echt vrij bent na 17.00 uur."

Tips

Offenga hat in pear simpele tips om nek-, skouder- en rêchklachten foar te kommen. "Zet een kookwerker, zodat je na een halfuurtje even in beweging komt voor een micropauze. Breng dynamiek in je werk door tussen de middag een wandeling te maken. Je kunt daarnaast oefeningetjes tussendoor doen, zodat je je spieren soepel houdt. Ga even staan, kijk rustig over je rechterschouder, kantel je hoofd opzij, rol je schouders, door je spieren van zuurstof en bloed te voorzien. Door te lang te zitten, knijp je je spieren af."
Fysioterapeut Sybo Offenga jout tips