Laleh en Percey besykje Fryslân iepener te meitsjen mei nije film

In noch te meitsjen film moat in platfoarm jaan oan jonge kreative oarstinkenden fan ferskillende kulturele eftergrûnen. It moat de opfolger wurde fan de film Breathe dy't ferline jier viral gie op ynternet en oer Black Lives Matter yn Fryslân fertelde. De makkers wolle in stap fierder gean en jonge kreativelingen út Fryslân de kâns biede harren eigen ferhaal te fertellen. Driuwende krêften efter it projekt binne Laleh Almarjani en Percey Anne.
Laleh Almarjani en Percey Anne © Omrop Fryslân, Willem de Vries
"Met de vervolgfilm zoomen we in op jongeren in Leeuwarden die anders denken dan de norm. Die besluiten niet te volgen wat de rest doet. Maar kiezen voor een opleiding die minder voor de hand ligt, bijvoorbeeld. Rappers, zangers, graphic designers, fotografen, acteurs. Ik kom zo vaak mensen tegen die een richting hebben gekozen die anders is dan de norm. Ik wil laten zien wat er in hun hoofden speelt. Hoe kijken ze naar de wereld en waarom lopen ze de andere kant op dan de maatschappij," seit Laleh.
Almarjani leit út dat it ferhaal ferteld wurde moat oan de hân fan it wurk fan sa'n sân minsken. Laleh: "Het wordt een kunstfilm, met als rode draad: luister naar mij. Kijk naar wat ik maak. Een platform voor iedereen buiten de norm. Het is heel moeilijk voor artiesten om in de Friese scene terecht te komen en te worden gezien. Dus we kiezen ook voor kunstenaars die niet worden gezien door de rest. Er zijn zoveel talenten en nieuwe ideeën die geen platform krijgen."

Kulturele stêd Ljouwert

"Ik vind het heel mooi dat het in Leeuwarden gebeurt. En dat we al een video hebben gemaakt. Er moet ook echt verandering komen," seit Percey Anne. Tema's as rasisme spylje ek yn Fryslân en Ljouwert noch. "Wat ik wel merk is dat er naar elkaar geroepen wordt op straat over geloofsovertuiging, geaardheid of huidskleur. Daar mag echt wel verandering in komen. Dat zou zo mooi zijn voor een culturele stad als Leeuwarden, waar iedereen welkom is."
-
Regisseur Laleh Almarjani, D.O.P. Jildou van der Meer
It soe moai wêze as der begryp foar inoar komt, seit sy. "Ik houd van Leeuwarden. Ik kom zelf uit Rotterdam, daar gaan mensen weer heel anders met elkaar om. Maar als ik naar een voor mij onbekend dorp kom, kan het wel zo zijn dat ik het gevoel krijg dat het hele dorp ziet dat er een onbekende rondloopt. Dat kun je als iets naars zien, maar het is ook wel weer grappig. Soms is het allemaal nog wat onaangetast op het platteland. Men moet het nog ontdekken."

Iepenstelle foar kultueren

Je moatte it kennen leare fan in oare kultuer just as weardefol sjen, stelle de froulju. Laleh: "Hier in Fryslân respecteren we de Friese cultuur, maar evenzogoed mag er respect zijn voor andere culturen. Als je een kijkje neemt in een andere cultuur, gaat er een nieuwe wereld voor je open. In plaats van daar van af te schrikken, zou ik juist vragen om je ervoor open te stellen."

"2020 wie ek in hoopfol jier"

De beide froulju sjogge it posityf yn. Neffens harren wie 2020 ek in hoopfol jier. In jier fan grutte feroaringen. "Natuurlijk, corona had een grote invloed, maar mensen kwamen ook enorm voor zichzelf op. Men besprak dingen en vocht voor onderwerpen, wat eerder niet mogelijk was. Omdat mensen niet konden werken kon men het wel hebben over maatschappelijke dilemma's. Die kwamen naar voren en daardoor is er verandering gecreëerd. Mensen praten nu meer en beter over discriminatie, feminisme, gelijkheid. In 2020 ging iedereen veel meer nadenken en naar elkaar luisteren. Er zijn goede bewegingen gestart in 2020," seit Laleh.
Ferslachjouwer Willem de Vries praat mei Laleh Almarjani en Percey Anne