Sybrand Buma is teloarsteld: "De werklikheid lit gjin romte foar ferromming"

Foarsitter Sybrand Buma fan Veiligheidsregio Fryslân rint tsjin de hurde werklikheid oan, seit hy nei de parsekonferinsje fan it kabinet oer it coronafirus. "De toon van de premier en de minister geven wel aan hoe de situatie is: gewoon echt teleurstellend. De hoop was dat we nu naar iets meer opening konden van alles, maar de werkelijkheid is dat het niet zo is."
De reaksjes fan boargemaster Sybrand Buma en GGD-dokter Everhard Hofstra
Alles falt en stiet by it hâlden oan de coronamaatregels, seit Buma. "De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je houden aan de regels de enige oplossing is. We hebben al best strenge regels, als iedereen zich daaraan had gehouden, dan zouden we hier niet zitten."
Hy sjocht ek wol yn dat it hieltyd dreger wurdt foar minsken. "Iedereen is er klaar mee, maar wat moet dat moet. We zitten gewoon in een grote crisis. Het gevoel is heel vervelend, maar we moeten er doorheen." Buma wol ek noch net al te bot fêsthâlde oan de hoop op ferromming troch in grutte faksinaasje. "Er is licht aan het einde van de tunnel van de vaccinatie, maar we moeten eerst nog wel die tunnel door. We willen geen crash. We hebben echt nog veel te gaan. We komen er weer uit, maar we zitten er nog een hele tijd in."

"Zoek niet de randjes van de regels op"

Everhard Hofstra, dokter ynfeksjesyktebestriding by GGD Fryslân, kin him wol fine yn de konklúzjes fan Buma. "De onderliggende maatregel van alles is het afstand houden. Als je daar op let in het dagelijks leven en het blijft doen, dan kom je ergens."
Hy ropt minsken ek op om net troch de mesken te strûpen. "Mensen zoeken soms de randjes van de regels op. Maar niet alles is in regeltjes gevat en we willen ook niet naar een nóg strengere lockdown. Dus zoek niet de randjes op van de regels, maar denk na over de basis van goede hygiëne."
Sybrand Buma en Everhard Hofstra oer de coronamaatregels
De hoareka moat noch hieltyd tichtbliuwe. In grutte teloarstelling foar de ûndernimmers, dy't sjogge dat it yn bygelyks boumerken wol hiel drok is. "Bij de bouwmarkten en supermarkten wordt gecontroleerd en dan blijkt dat er geen echte overtredingen geconstateerd worden. Ze kunnen er zijn, dan moet de winkel ook optreden, maar uiteindelijk zijn de winkels niet de grote aard van de besmettingen", seit Buma dêroer.
Neffens Buma is de hoareka wol in grutte boarne foar besmettingen. "Nog niet zo zeer het aantal, maar het aantal mensen dat tegelijk daar besmet werd", seit Buma.

Ferlerne jier

Hofstra hat ek each foar de jongerein, no't de maatregels net ferromme wurde. "We zeggen steeds de jongeren worden niet zo getroffen door het virus. Ze worden er lichamelijk niet zo ziek van, maar de jongeren werken ook in de horeca. De jongeren gaan naar de universiteit. Dat ligt nu allemaal stil. We horen mensen zeggen: mijn zoon of dochter is 18 en die heeft gewoon een verloren jaar nu", sa seit hy.
"Corona gaat niet alleen over ziek worden. Het heeft gigantische implicaties voor de maatschappij en dus voor iedereen. Daarom moeten we het met zijn allen echt ter harte nemen en er voor gaan", seit Hofstra.

Iensumens

Buma wiist der fierder op dat troch it coronafirus in soad minsken yn isolaasje komme. Nettsjinsteande de maatregels, sjocht hy de krystdagen as in moai momint om dêr wat oan te dwaan. "Je mag niet meer dan drie mensen op bezoek hebben, maar die ene waarvan je weet dat hij niemand heeft met kerst, mag je wel uitnodigen. Misschien is het wel tien keer zo waardevol om die ene in je familie of vriendenkring wel uit te nodigen in plaats van de tien die je anders hebt", seit Buma.
"Ik geloof dat we heel erg moeten opletten dat we niet alleen maar bij de pakken neerzitten wat er niet kan, maar dat we in die kerstdagen ook kijken wat voor goeds we kunnen doen", seit de boargemaster.
Buma en Hofstra oer de coronamaatregels