Eigenaar vervuild bos bij Katlijk doet aangifte tegen de politie

Marko de Vries, eigenaar van het stuk vervuilde bos bij Katlijk, doet aangifte tegen de politie. De Vries kocht vijf jaar geleden het stuk grond om er een speelplek van te maken voor kinderen met een beperking. Maar al snel bleek dat de grond ernstig vervuild is, omdat de politie het bos jarenlang heeft gebruikt als schietbaan. Overal liggen kogels en de grond zit vol lood. De politie zegt echter niet verantwoordelijk te zijn. De Vries doet daarom aangifte bij en tegen de politie. "Ik ben financieel en mentaal compleet in de vernieling geraakt."
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Al vijf jaar worstelt Marko de Vries met de vraag wie verantwoordelijk is voor het schoonmaken van het stuk bos in Katlijk. Hij kocht de grond van de politie. Officieel zou de grond gesaneerd zijn, maar al snel vond De Vries allerlei kogels in het bos. Ook zit de grond vol lood. Bovendien heeft de politie er in de loop der jaren zo'n 20 dode politiehonden begraven. Daarom mag De Vries er beslist geen speelplek voor kinderen van maken. En nu zit hij dus met een stuk grond waar hij niets mee kan.

Vechten tegen de bierkaai

De politie en ook de gemeente Heerenveen geven niet thuis. Volgens de politie zou er nog een andere schietvereniging gebruik hebben gemaakt van het terrein. Ook de gemeente Heerenveen trekt z'n handen van de zaak af. En dus is niemand verantwoordelijk voor het opruimen van het gebied. "Ik vecht al drie jaar tegen de bierkaai. Er is geen enkele partij die de schouders eronder wil zetten. Al die tijd kan ik geen geld verdienen met mijn bedrijf. Mijn huwelijk is op de klippen gelopen en ik zit financieel aan de grond. Ik moet rondkomen van een uitkering."

13 miljoen opruimkosten

Inmiddels worden de kosten van het schoonmaken geschat op 13 miljoen euro. Wie gaat dat betalen? De Vries is over één ding zeker: hij niet. "Ik heb de afgelopen jaren heel vaak gedacht: heb ik zelf iets verkeer gedaan? Maar er ligt zo veel bewijs op tafel dat laat zien dat het mijn schuld niet is. Ik ben altijd juist geweest. Het heeft niet aan mij gelegen."
Mijn huwelijk is op de klippen gelopen en ik zit financieel aan de grond.
Marko de Vries

Media ingeschakeld

Omdat de eigenaar in de afgelopen jaren nog geen stap verder is gekomen, heeft hij de media ingeschakeld. Het televisieprogramma De Monitor van de KRO heeft zich in de zaak verdiept en komt maandagavond met een uitzending over het stuk vervuilde bos. En ook het online magazine Follow the Money heeft zich vastgebeten in de materie. "Op basis van alle feiten die beide boven water hebben gehaald, heb ik besloten aangifte te doen bij de milieupolitie voor 'vervuiling van de natuur'."

Draai om de oren

En nu is het afwachten wat er gebeurt. Afhankelijk van het vervolg kan het nog heel lang duren voordat het probleem is opgelost. De Vries hoopt dat er geen rechtszaak zal komen, maar dat alle partijen samen om tafel gaan om een oplossing te vinden. "We moeten elkaar recht in de ogen kijken en wellicht een draai om de oren geven. En dan zeggen: oké, hoe gaan we nu verder?"

Grote verliezer

Wat de uitslag ook zal worden: De Vries is de grote verliezer. "Ik ben mentaal en financieel compleet in de vernieling geraakt. Ik was een tijdje het spoor volledig bijster. Gelukkig heb ik goede vrienden die me helpen. Maar de schade is gigantisch. Nog los van de opruimkosten."
Marko de Vries, eigenaar van de grond

De Monitor

Het tv-programma 'De Monitor' geeft maandagavond aandacht aan de kwestie. 'De Monitor' is om 22.20 uur te zien op NPO 2.