Oerol krijt stipe fan oerheid; edysje fan 2021 feilichsteld

16 nov 2020 - 19:19

De oerheid hat moandei details nei bûten brocht fan in miljoenepakket, dat bedoeld is om de kulturele en kreative sektor oerein te hâlden yn tiden fan corona. It giet yn totaal om hast in heal miljard euro. In part fan dat jlld giet nei de organisaasje fan it Oerolfestival, dat alle jierren op Skylge holden wurdt.

Foto: Omrop Fryslân

"We weten niet exact hoeveel we krijgen, het lijkt heel veel, en voor ons zal het een aanzienlijk deel zijn. Het is ook hard nodig. Oerol haalt de meeste inkomsten uit publieksinkomsten en die hebben we dit jaar niet gehad en het komende jaar deels omdat er minder publiek zal mogen komen", seit Siart Smit, algemien direkteur fan Oerol.

De edysje fan 2021 stiet net op it spul, foar takom jier is der stipe kaam. De organisaasje is feilichsteld. "Dus we kunnen vooruit met het organiseren van 2021, het zal met minder publiek zijn maar wel met evenveel activiteiten, dus de steun hebben we hard nodig."

Smit fynt it belangryk dat dit stipepakket komt. "De cultuursector draagt veel bij aan de maatschappij, maar is ook kwetsbaar. Het staat al heel lang op slot en veel partijen staat het water aan de lippen. Bij dit pakket krijgen veel partijen geld, ook naar regionale overheden. Dus ook naar partijen eromheen, zoals technici en toeleveranciers."

De stipe is foar in healjier. "Daar kan je niet iedereen mee redden, maar partijen kunnen vooruit. Daarna zullen we opnieuw moeten kijken. Dan is het juli 2021, we hopen dat veel weer normaal is, maar ik ga ervan uit dat het wel even duurt voordat we weer echt terug bij normaal zijn."

Siart Smit

(Advertinsje)
(Advertinsje)