Film 'The happiest day in the life of Olli Mäki' donderdagavond bij Omrop Fryslân

Omrop Fryslân zendt deze week op drie avonden een film uit. Geen Friese film, maar films met een noordelijke focus, net als het Noordelijk Film Festival, dat door de coronamaatregels niet doorgaat. Donderdag: The happiest day in the life of Olli Mäki (Finland, 2016). Een film van regisseur Juho Kuosmanen. De Omrop zendt de film alleen op tv uit, hij is niet online te zien.
Het is een waargebeurd verhaal, dat zich afspeelt in 1962. Olli Mäki (gespeeld door Jarkko Lahti) is 25 jaar en Europees kampioen boksen in de lichtgewichtklasse. Hij kan wereldkampioen 'vedergewicht' worden als hij wint van de Amerikaan Davey Moore. Er wordt een wedstrijd georganiseerd in het Olympisch stadion in Helsinki. Olli moet een paar kilo afvallen en flink trainen.

Het hoofd erbij houden

Maar Olli wordt verliefd op een meisje, Raija, uit zijn geboortedorp. Hij kan zijn hoofd niet goed bij het boksen houden, en hij wil dat Raija steeds bij hem blijft. Voor de manager van Olli is dat een groot probleem. Hij heeft veel media-aandacht geregeld in de weken voor de wedstrijd, maar dan moet Olli natuurlijk wel een beetje meewerken.
De trailer van de film:
'The happiest day in the life of Olli Mäki' is een mooie film over sport en liefde. Zwart-wit, wat een mooie en sterke asociatie geeft met de jaren '60. De film laat niet alleen het persoonlijke verhaal van de bokser zien, maar ook het begin van de moderne sportcultuur op televisie. Olli wordt gevolgd door een cameraploeg, maar hij heeft geen mediatraining gehad en hij vindt het allemaal maar lastig.
'The happiest day in the life of Olli Mäki' is donderdag 12 november 's avonds om 21.00 uur te zien op Omrop Fryslân TV. De film wordt maar één keer uitgezonden en komt niet online.