Waadferiening hat gjin betrouwen yn Waddenagenda 2050: "Zo blijft de toestand slecht"

09 nov 2020 - 16:47

De Waadferiening hat gjin betrouwen yn de nije 'Waddenagenda 2050'. It doel fan de aginda is om de Waadsee goed te beskermjen en fierder te ûntwikkeljen. De aginda is lykwols net helder en de Waadferiening tinkt net dat de plannen wat opsmite. Ester Kuppen fan de Waadferiening: "Er staat wel in dát ze het willen verbeteren, maar niet hóe."

De Waadsee by nacht - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Op it stuit giet it min mei it Waadgebiet. "Dat heeft Nederland vorig jaar ook gerapporteerd aan de EU", fertelt Kuppen. "Dat heeft verschillende oorzaken: visserij, baggerwerkzaamheden, gas- en zoutwinning, klimaatverandering. Dan moet er iets gebeuren als je de natuur wilt verbeteren of überhaupt zo houden als het nu is. En dat gebeurt nu niet."

It ministearje fan Ynfrastruktuer en Wettersteat makket de Waddenagenda, yn gearwurking mei regionale oerheden. Woansdei praat de Twadde Keamer deroer. Kuppen: "Onze hoop is dat de Tweede Kamer er veranderingen in aan gaat brengen, zodat er echt besluiten worden genomen. We vragen Kamerleden om serieus werk te maken van fatsoenlijk beleid."

Nu het op concrete maatregelen aankomt, wordt er niet doorgepakt.

Ester Kuppen fan de Waadferiening

Der moat dus konkreet wat feroarje, seit Kuppen. "We hebben eerder wel aan tafel gezeten, maar nu het op concrete maatregelen aankomt, wordt er niet doorgepakt. Er moet bijvoorbeeld veel beter gekeken worden naar de effecten van alle activiteiten op de Waddenzee en hoe die effecten kunnen worden verminderd."

Minder baggerwurk, ophâlde mei gas- en sâltwinning

Kuppen hat foarbylden: "Baggerwerkzaamheden zorgen bijvoorbeeld voor een verandering in de stroming in de Eems, die zorgen voor veel vertroebeling. Je moet kijken of je dat minder kunt doen, of op een andere manier. Of dat je de bagger ergens anders stort waardoor de vertroebeling minder wordt. Dat is slechts 1 van de opties. Verder kun je de gas- en zoutwinning stopzetten wat ons betreft."

En as der neat feroaret? "Dan gaan we op de huidige voet door en dan blijft de Waddenzee in slechte toestand."

Ester Kuppen hopet dat de Twadde Keamer der noch wat oan docht

(Advertinsje)
(Advertinsje)