Buorkje yn de bosk by Nijeberkeap: in oare wize fan lânbou

04 nov 2020 - 08:34

Richard van Pelt en Mariska Slot binne by it Drents-Friese Wold by Nijeberkeap dwaande mei buorkje yn in bosk. "Wij willen een andere manier van landbouw laten zien, die voor iedere boer toepasbaar kan zijn. Dit systeem heeft niets van buitenaf nodig. Het houdt water vast, er zitten veel insecten in. Het is een serieus model voor de toekomst. Alleen het is niet zo gebruikelijk. Daarom willen we laten zien dat het werkt," seit Van Pelt.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

"Een boerenbos is simpelweg een bos waarin je boert," leit Richard van Pelt út. "Dat betekent ook dat we er vee in houden: kippen, varkens, schapen, geiten. Die worden ook gewoon gebruikt voor het vlees en de eieren. Wij produceren net als iedere andere boer, maar dan in een ander systeem. Een bos zoals wij het omvormen is ontzettend productief. Het kan heel veel water vasthouden, heeft geen mest nodig, geen grote machines en is heel biodivers."

Wol tiid nedich

Der is wol wurk nedich om de bosk geskikt te meitsjen foar it buorkjen. "Er staan hogere bomen en lagere struiken die ook voedsel produceren of goed zijn voor de omgeving. Tussen de bomen zitten meer grasrijke open stukken, daar kunnen dieren staan. De dieren staan hier nog niet, wij zijn net met de eerste 3,5 hectare begonnen om het uit te dunnen. Dit was ooit een bos voor houtproductie: allemaal dezelfde bomen. Dat is niet handig en heel kwetsbaar. We zijn gaan uitdunnen en hebben diverse soorten geplant. Maar dat heeft tijd nodig. Een akker kun je morgen inzaaien en dan heb je hetzelfde jaar oogst, wij moeten iets aanplanten wat een aantal jaren nodig heeft."

Dat seit ek Mariska Slot oer it oanplantsjen. "Tussen het gras komen weer bomen en struiken waar ook weer eetbare dingen aan groeien. Eerst zullen het vooral bomen zijn waarvan de bladeren eetbaar zijn voor het vee. Daarna kunnen wij er ook van genieten." Dat fee wurdt ek wer ynset, jout Slot oan. "We zetten de varkens bijvoorbeeld in waar ze nuttig zijn. Om eikels op te eten, of om de composthoop om te zetten."

Van Pelt leit út dat in boerebosk in soad ferskate produkten opsmyt. "Bessen, appels, kersen, kippen, varkens, noem maar op. Dat maakt het ook lastiger, je moet veel producten zien te verkopen. Maar je hebt ook meer keuze, dat maakt je minder kwetsbaar."

Ferslachjouwer Johanna Brinkman by de boerebosk

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

It kin oars: minder kwetsber

It inisjatyf is ek opset om sjen te litten dat lânbou echt oars kin. "We kunnen in de landbouw niet doorgaan op de manier waarop het nu gaat. Er is veel erosie, uitspoeling van voedingsstoffen. Water vloeit snel weg. Hier is water juist welkom. Op ons landgoed is ons doel het water vasthouden: niets meer lozen op het algemene systeem. Dit doen we ook samen met het waterschap en de provincie," seit Van Pelt.

It betsjut net dat alle boeren mar fierder moatte yn de bosk. "Ik zeg niet dat iedere agrariër meteen z'n systeem moet omgooien, maar ik zeg: begin eens met het inpassen van bepaalde maatregelen in je bedrijf. Je wordt klimaatbestendiger. Wij willen laten zien dat je daarmee op termijn al een groot deel van je inkomen bij elkaar kunt halen. Wij geloven dat het kan. Er is onderzoek voor nodig, maar dat loont wel," jout Van Pelt oan. "Wij kunnen het rechtstreeks aan de consument verkopen en er zijn gelukkig veel mensen enthousiast," seit Slot.

Richard van Pelt en Mariska Slot fertelle oer harren projekt

(Advertinsje)
(Advertinsje)