Boargemaster Buma: "We moeten niet onderschatten hoe heftig het is wat we meemaken"

03 nov 2020 - 20:20

Boargemaster fan Ljouwert Sybrand Buma giet der net fanút dat we mei de krystdagen gesellich mei de hiele famylje oan it krystdiner sitte. "Als ik zou zeggen: wees niet bang, met kerst is het weer normaal. Dan klinkt dat als perspectief, maar het is gewoon niet waar. Dit gaat langer duren. Er is nu een tweede golf. Alle planningen van de virologen, praten al over de derde", seit Buma.

Boargemaster Buma oer de parsekonferinsje:

Sybrand Buma oer parsekonferinsje

"We moeten niet onderschatten hoe heftig het is wat we meemaken", seit Buma. "De komende twee weken worden 'twa drege wiken yn Fryslân'".

"Ik merk zelf en gister heb ik ook nog met een aantal jongeren gepraat hoe zwaar het gewoon is. Hoe zwaar het voor jongeren is, de theatersector, de musea, voor ouderen. Wij mensen willen contact. Wij willen mensen zien. Wij willen gezelligheid en alles wat natuurlijk voor ons is, dat is er niet", seit Buma.

Neffens him is der lykwols gjin oare opsje, dan dat elkenien harren gewoan oan de maatregels hâldt. "Door dit soort nare maatregelen komen we er eerder uit. Het zwarte perspectief dat mensen in ziekenhuizen op de gang moeten liggen, dat voorkom je hiermee", seit Buma.

Buma oer ûnder mear de feestdagen:

Boargemaster Buma diel 2

Dat betsjut neffens Buma dat de kommende feestdagen spitigernôch oars as oars binne. "Vooral bij elkaar thuis en in kleine groepjes. De vraag wordt: hoe groot wordt het kleine groepje? Kun je je familie bij elkaar krijgen? Maar dan is het wel een kerstavond op anderhalve meter. Het wordt anders. Alle feesten, alle dingen zijn dit jaar anders", seit Buma.

Ferlern jier

Buma fernimt dat de maatregels benammen foar twa groepen swier binne. "Mijn kinderen studeren, mijn dochter zit in jaar derde studiejaar. Dan hoor ik ook: het is een verloren jaar. Als je bijvoorbeeld in die leeftijd zit nu, je hebt drie studiejaren en één raak je kwijt. Of je bent oud en je hoopt in het gezonde jaar nog wat leuks te gaan doen: je bent het kwijt. Dus je kan het niet mooier maken, maar we kunnen wel samen elkaar helpen om de last ietsje te verlichten."

Oer dy twa groepen, de jongerein en de âlderein, hat Buma dan ek it measte noed. "Zeker de jongeren die in een moeilijke positie zitten, waarbij de uitlaatklep moeilijk te vinden is. En de ouderen die minder bezoek krijgen en niet zo digitaalvaardig zijn en het dus echt moeten hebben van het bezoek. Daar moeten we gewoon echt op letten", sa seit Buma.

(Advertinsje)
(Advertinsje)